25/1/11

oxyro N1.356







paok-oxyro - Αφιέρωμα της εφημερίδας«Εξέδρα»

«Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ - μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Αυτός είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που ανεβαίνει στις 4 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο έργο εμπνεύστηκε με αφορμή μία εκδρομή οπαδών του ΠΑΟΚ και η εφημερίδα«Εξέδρα» έκανε ένα αφιέρωμα πάνω σε αυτό το... πρωτότυπο γεγονός.

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο: 20 ευρώ
Φοιτητικό: 15 ευρώ
Για νέους κάτω των 25 ετών: 10 ευρώ (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Φρυνίχου 14, Πλάκα τηλ. ταμείου 210 3222464 & 210 3236732
Ώρες και ημέρες λειτουργίας ταμείου: καθημερινά 10.00- 13.00 και 17.00-22.00

Αναλυτικά:

«Στην ιστορική κάθοδο 2.500 οπαδών του ΠΑΟΚ σιδηροδρομικώς στην Αθήνα για τον αγώνα της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό, συμμετείχαν και δύο νεαρές γυναίκες οπαδοί, για να συναντήσουν στον Σταθμό Λαρίσης διάσημο Έλληνα ποπ τραγουδιστή από τον οποίο η μικρότερη έχει ζητήσει ,με επιστολή της, ραντεβού». Αυτή είναι η περίληψη του θεατρικού έργου «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ-Μία ιστορία του Σταθμού Λαρίσης», η οποία θα ξεκινήσει παραστάσεις στις 4 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα.
Στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές ταινίες με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ακόμα και στην Ελλάδα. Ωστόσο παράσταση με αφορμή ένα συγκεκριμένο γεγονός για μία ομάδα, πρώτη φορά βλέπουμε.
Ο συγγραφέας του έργου, Σταύρος Τσιώλης, μίλησε στο «NorthPlus» για το πώς συνέλαβε την ιδέα. Αν και φίλος της ΑΕΚ, δεν έκρυψε την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ αλλά και για το ποδόσφαιρο γενικότερα, αγάπη που τον οδήγησε στη συγγραφή ενός έργου που όπως μας είπε, αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο στους οπαδούς του ΠΑΟΚ…
Το storyδιαδραματίζεται στο σταθμό Λαρίσης, όταν 2.500 οπαδοί του ΠΑΟΚ κατεβαίνουν με τρένα από τη Θεσσαλονίκη για το παιχνίδι της 4ης Απριλίου του 1999, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Για όσους δε θυμούνται σε εκείνο το παιχνίδι ο Δικέφαλος του Βορρά, έχασε με 2-1, με ένα πέναλτι που είχε δώσει ο διαιτητής της αναμέτρησης, Κώστας Βαλλιάνος στο τελευταίο λεπτό, πέναλτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.
Στο σταθμό περιμένουν δύο νεαρά κορίτσια (19 και 29 ετών) τα οποία φορούν κασκόλ του ΠΑΟΚ και μάλιστα η μικρότερη έχει και σημαία της αγαπημένης της ομάδας, αλλά περίμεναν ένα… θαύμα. Ποιο ήταν αυτό; Τη συνάντηση με ένα ποπ σταρ, που είχαν ζητήσει μέσω επιστολής! Γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί έγιναν «ένα» με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και πήγαν να δουν την αγαπημένης τους ομάδα.

Το story

Στην επικοινωνία που είχαμε με τον συγγραφέα του έργου, Σταύρο Τσιώλη, η αλήθεια είναι, ότι εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο σύλληψης της ιδέας. Ο κ. Τσιώλης είχε βρεθεί τυχαία εκείνη τη μέρα στο σταθμό Λαρίσης και αυτό που του κίνησε την περιέργεια είναι πως δύο νεαρά κορίτσια, μέσα στον κρύο και ερημικό σταθμό, περίμεναν τους οπαδούς του ΠΑΟΚ για να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα…
«Το έργο αναφέρεται στη ζωή των δύο κοριτσιών. Εγώ βρισκόμουν στο σταθμό Λαρίσης, γνωρίζοντας ότι είναι σκληρά τα πράγματα. Η αστυνομία είχε λάβει δρακόντια μέτρα υπό το φόβο επεισοδίων ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι στις κοντινές παρόδους υπήρχαν οπαδοί του Ολυμπιακού που περίμεναν αυτούς του ΠΑΟΚ… Είδα τα δύο κορίτσια. Το ένα φορούσε κασκόλ του ΠΑΟΚ και το άλλο κρατούσε μία σημαία της αγαπημένης της ομάδας. Οι δύο κοπέλες περίμεναν μόνες τους σε ένα σταθμό, που ειδικά εκείνη τη μέρα είχε πολύ κρύο και ήταν ερημωμένος. Όταν έφτασαν τα τρένα με τους οπαδούς, πήραν απίστευτη χαρά και ενώθηκαν μαζί τους. Περπατώντας προς τα εκεί που ήταν καθισμένες, είδα αφημένη μία φωτογραφία ενός γνωστού ποπ σταρ, στην οποία έγραφε πάνω: «Με αγάπη στην Ιωάννα». Το συγκεκριμένο γεγονός μου έκανε εντύπωση και έμαθα ότι τα δύο κορίτσια περίμεναν τον τραγουδιστή, που του είχαν ζητήσει ραντεβού! Γνωρίζοντας, όμως, ότι δε θα έρθει ποτέ, δεν έχασαν την πίστη τους και μέσω του ΠΑΟΚ, βρήκαν και πάλι τη χαρά τους», είπε ο συγγραφέας του έργου.

«Ομάδα σημαίνει ιερότητα»

Ο Σταύρος Τσιώλης, μας εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε μία τέτοια ιστορία να τη μετατρέψει σε μυθοπλασία και να την ανεβάσει στο θέατρο. 0 74χρονος μίλησε για τη σημασία που έχει η ομάδα (με τη γενικότερη έννοια της λέξης) μέσα στην κοινωνία και πως ένας άνθρωπος μπορεί να πετύχει πολλά ή ,τουλάχιστον, να παλέψει για αυτά, όταν δεν είναι μόνος του.
«Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχασε με 2-1 από τον Ολυμπιακό και μάλιστα με τρόπο που τους πίκρανε πολύ, οι οπαδοί ήταν εκεί. Στέκονταν περήφανοι. Τα κορίτσια στο σταθμό, ήξεραν εκ των προτέρων ότι αυτός που περίμεναν, δε θα εμφανιζόταν ποτέ. Αυτό που τους έμενε ήταν η μοναξιά και η έλλειψη συντροφικότητας. Στην εποχή μας, όπου η κοινωνική συνοχή διακόπτεται βίαια, είτε με την τεράστια ανεργία, είτε με την επίθεση που δεχόμαστε όλοι μέσω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, η ομάδα μπορεί να γίνει η «κιβωτός» της συντροφικότητας. Αμέσως παίρνει μία ιερότητα.
Μέσα στην ομάδα ο άνθρωπος δεν είναι πια μόνος. Μπορεί να ελπίζει και να ονειρεύεται μαζί με άλλους. Να ελπίζει ότι μπορεί να καταρρίψει τους ισχυρούς. Την ώρα που είναι 40.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ στο γήπεδο, πιστεύουν ότι μπορούν να καταρρίψουν τη δύναμη του αντιπάλου και την αδικία. Τους βλέπω που είναι παντού. Με κρύο, με χιόνι, με βροχή. Είναι πάντα κοντά σε αυτό που πιστεύουν. Γιατί; Επειδή τους ενώνει το ίδιο όραμα. Φαντάσου πόσο παράξενο είναι να δεις έναν άνθρωπο να κάθεται μόνος του μέσα στο κρύο και να παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Όταν είναι όμως, τόσοι πολλοί, αμέσως δημιουργείται ένα όμορφο συναίσθημα.
Τα κορίτσια πίστευαν ότι θα ήταν εκεί ο διάσημος αλλά δε θα ερχόταν ποτέ. Που ξαναβρίσκουν την ελπίδα; Μέσα στην ομάδα. Στοίχειωσαν την ψυχή μου από τότε που τα είδα και είπα μία μέρα να κάτσω να γράψω αυτό που είδα», είπε ο κ. Τσιώλης.

«Το ποδόσφαιρο είναι η 8η τέχνη»

Όμως για ποιο λόγο έγινε θεατρικό έργο αυτή η ιστορία; Ο Σταύρος Τσιώλης μας εξήγησε, ότι το ποδόσφαιρο έχει μια συγκλονιστική δύναμη και ένα παράδειγμα είναι το πώς 2.500 οπαδοί κάνουν τόσα χιλιόμετρα για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και μάλιστα στο τέλος τη βλέπουν να χάνει άδικα… «Πιστεύω στη συγκλονιστική δύναμη του ποδοσφαίρου. Όταν παίζει η εθνική μας ομάδα, είμαστε όλοι ενωμένοι. Το καλοκαίρι είχαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο και είδαμε πόσο ενωμένοι ήμασταν. Το ποδόσφαιρο είναι η 8η τέχνη. Βλέποντας παίκτες σαν τον Μέσι μπορεί να το καταλάβεις… Θέλει όραμα, σχεδιασμό. Ότι ακριβώς χρειάζεται ένα έργο. Και να βγάλει και ένα μήνυμα. Ότι ήρθαμε παίξαμε ποδόσφαιρο φάγαμε τέσσερα γκολ, βάλαμε δύο αλλά προσπαθήσαμε και μέσα μας είμαστε νικητές».
Όταν τον ρωτήσαμε γιατί το έργο δεν ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη μας απάντησε αφοπλιστικά. «Το έργο θα έρθει στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι τοπική, είναι πανελλήνια ομάδα. Αγαπιέται σε όλη την Ελλάδα και έχει οπαδούς παντού. Αν ξεκινούσαμε από τη Θεσσαλονίκη θα ήταν σαν να λέγαμε ότι κάναμε το έργο μόνο για τους ΠΑΟΚτσήδες. Είναι για όλους όμως. Ο ΠΑΟΚ έχει τεράστια ιστορία και λαό. Επρεπε να ανέβει στην Αθήνα και να πάρει κριτικές και μετά να έρθει στη φυσική του θέση. Από τον Οκτώβριο θα είναι στη Θεσσαλονίκη».

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον ΠΑΟΚ»

Ο κ. Τσιώλης δεν έκρυψε ότι είναι φίλος της ΑΕΚ, αλλά όταν αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ, θέλει πάντα το παιχνίδι να είναι ισόπαλο για να μη στενοχωριέται! «Πηγαίνω στο γήπεδο και είμαι ενεργός φίλαθλος της ΑΕΚ. Όταν παίζει με τον ΠΑΟΚ θέλω να είναι ισόπαλο το αποτέλεσμα. Μάλιστα στο έργο παίζει και ο Αργύρης Μπακιρτζής που είναι «άρρωστος» ΠΑΟΚτσής. Για μένα ο ΠΑΟΚ είναι ιερή ομάδα. Στο χωριό μου στην Πελοπόννησο ήρθαν άνθρωποι ξεριζωμένοι από την Κωνσταντινούπολη και έφεραν τον πολιτισμό τους. Εχω μεγάλο σεβασμό και στην ομάδα και στην Τούμπα».
Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον από τον ΠΑΟΚ, με αφορμή την παράσταση. «Ο Αργύρης Μπακιρτζής είχε μία συνομιλία με τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Θα στείλουμε dvdτης παράστασης στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι μας είπαν ότι το περιμένουν με αγωνία».

ΙΝFO

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τέχνης: «Κάρολος Κουν».

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης. Σκηνικά: Νίκος Αλεξίου. Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Μουσική: Αργύρης Μπακιρτζής. Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης Παίζουν: Λουκία Πιστιόλα, Μυρτώ Αλικάκη, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Πάρις Θωμόπουλος, ο Αργύρης Μπακιρτζής και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.24

7η αγωνιστική των play offs Λαμία - ΠΑΟΚ - 1-1 Για την 7η αγωνιστική των play offs o ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 εκτός έδρας με τη Λαμία,...