21/7/08

photo N586



paok-oxyro - ΑΠΟ paok mania
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ FERNANDO SANTOS

"Αυτοί είναι ικανοί να πεθάνουν για μας και εμείς πρέπει να είμαστε ικανοί να πεθάνουμε για αυτούς".

Κύριε Φερνάντο καλώς ήρθατε στον κόσμο του ΠΑΟΚ......

- Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η ευθύνη ενός προπονητή στην επίτευξη ή όχι του στόχου;
«Η ευθύνη που του αναλογεί είναι στο 1/3. Το ίδιο ποσοστό αναλογεί σε διοίκηση και παίκτες».

- Σας φοβίζει το ενδεχόμενο ο ΠΑΟΚ να μην ξεκινήσει καλά στο πρωτάθλημα;
«Δεν έχω κανένα φόβο. Αυτό που θα ψάξουμε είναι μια θέση στο ΟΥΕΦΑ και να μειώσουμε την απόσταση από τις ομάδες που συνήθως βγαίνουν στο Τσάμπιονς Λίγκ, ώστε την επόμενη χρονιά να διεκδικήσουμε εμείς μια από αυτές τις θέσεις. Το πρωτάθλημα είναι μακρύ, έχει και μέση και τέλος. Δεν θα ασχοληθούμε μόνο με την αρχή Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπούμε με τη λογική ότι δεν μας πειράζουν οι ήττες στην αρχή, αφού θα κερδίσουμε μετά. Η αρχή είναι άλλωστε το ήμισυ του παντός».

- Πέρυσι είχατε πει ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Με όσους αποκτήθηκαν ανέβηκε η ποιότητα της ομάδας;
«Οταν εννοώ ποιότητα δεν εννοώ μόνο στην τεχνική. Εννοώ ποιότητα στην τακτική, τη νοοτροπία, την αγωνιστική συμπεριφορά. Εκεί χρειαζόμασταν περισσότερη ποιότητα όχι στο ταλέντο. Περισσότερους παίκτες που να γνωρίζουν το παιχνίδι, να έχουν άλλη νοοτροπία. Αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε και δεν το έχουμε ακόμη καταφέρει όσο θέλουμε είναι να αλλάξει η παθητικότητα που έδειχνε η ομάδα. Μια νοοτροπία στην οποία η ήττα δεν ήταν το τέλος του κόσμου.

Εμείς θέλουμε να κερδίζουμε πάντα και αν χάσουμε θα τσατιστούμε πολύ. Να δημιουργήσουμε μια ομάδα με σεβασμό σε κάθε αντίπαλο αλλά χωρίς φόβο. Και αυτό όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στον αγωνιστικό χώρο. Ετσι θα πρέπει να αυξήσουμε την επιθετικότητα της ομάδας και δεν εννοώ να χτυπάμε τους αντιπάλους μας. Να πιέσουμε τον αντίπαλο και να τον αναγκάσουμε να κάνει λάθη και αμυντικά και επιθετικά. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες, είναι να πετύχουμε περισσότερα γκολ και να δεχτούμε λιγότερα. Αν η αναλογία αυτή φτάσει στο 1,6 ή 1,7 θα πιάσουμε το στόχο μας».

- Θεωρείτε ότι η ομάδα χρειάζεται και άλλες μεταγραφές;
«Εχουμε ήδη μια βάση από παίκτες. Χρειαζόμαστε ακόμη δύο ή τρεις ποδοσφαιριστές. Το πρωτάθλημα είναι μακρύ, υπάρχει και το κύπελλο, οι τιμωρίες, οι τραυματισμοί, πράγματα που δεν μπορείς να αποφύγεις όσο καλά και αν έχεις προετοιμαστεί. Για να δουλέψουμε σωστά χρειαζόμαστε ένα ρόστερ που δεν θα είναι ούτε μικρό ούτε μεγάλο. Ενα ρόστερ με 24 -25 ποδοσφαιριστές. Εκεί που χρειαζόμαστε ενίσχυση θα αποκτήσουμε δύο ή τρεις παίκτες. Η διοίκηση έχει κάνει εξαιρετικό έργο στις μεταγραφές τόσο ο πρόεδρος όσο και ο Ζήσης Βρύζας. Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στο πλάνο των τριών ετών. Το τι χρειάζομαι ως προπονητής το ξέρω, αλλά είναι σημαντικό ότι οι κινήσεις που γίνονται θα πρέπει να είναι ανάλογες με τα οικονομικά της ομάδας.

Η διοίκηση επαναλαμβάνω κάνει φανταστική δουλειά. Σε σχέση με όσα μου είχε πει στο Μόναχο ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μου είπε ότι ο πρώτος χρόνος θα είναι δύσκολος και με πολλά προβλήματα. Από το δεύτερο και μετά θα σταθεροποιηθούμε σε ένα καλό επίπεδο και αυτό συμβαίνει τώρα. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό θέμα στην ομάδα και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ΠΑΟΚ που θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Το καθεστώς ασφάλειας που νιώθουν οι παίκτες είναι σημαντικό και για τους παίκτες και τον προπονητή. Οταν τα πράγματα γύρω από την ομάδα είναι καλά, μπορείς να έχεις απαιτήσεις από τους ποδοσφαιριστές. Γι' αυτό θα πρέπει με προσοχή να κινηθούμε γύρω από το πλάνο που έχουμε θέσει. Μπήκαμε στο δεύτερο χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και δεν θα τα καταστρέψουμε στη λογική μιας τρέλας και μετά να κάνουμε και πάλι βήματα πίσω».

- Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κλείσει οι μεταγραφές;
«Πιστεύω πως ναι Οτι θα βρούμε παίκτες, θα βρούμε. Δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και εγώ και ο πρόεδρος και ο Ζήσης Βρύζας, κοιμόμαστε λίγο, μιλάμε συνέχεια στο τηλέφωνο γι' αυτό το σκοπό. Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν είχαμε 1-2 εκατομμύρια. Αν υπάρχει κάποιος επενδυτής που θα ήθελε να κάνει αυτήν την ευγενική χορηγία, θα τη δεχτούμε (γελάει). Αν όχι, με τα χρήματα που έχουμε θέσει ως μπάτζετ θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Δεν θα φέρουμε παίκτες για να λέμε ότι φέραμε και απλά να συμπληρώσουμε το ρόστερ».

- Πόσο ικανοποιημένος είστε από την προετοιμασία;
«Περίμενα από την ομάδα ότι έπειτα από δύο εβδομάδες προετοιμασίας θα βρισκόταν γύρω στο 50%. Υπάρχουν τομείς στους οποίους βρίσκεται ίσως και λίγο παραπάνω και άλλοι τομείς στους οποίους βρίσκεται πιο πίσω. Δεν μπορούσαμε να είμαστε στο 100%. Αυτό δεν μας απασχολεί. Εχουμε 40 ημέρες μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και τις επόμενες ημέρες μαζί με τους συνεργάτες μου θα αναλύσουμε την προετοιμασία. Να δούμε πράγματα που θα πρέπει να διορθώσουμε και να εισάγουμε καινούργια».

- Επειτα από δύο εβδομάδες έχετε ξεχωρίσει ένα βασικό κορμό;

«Για μένα η ομάδα είναι όλο το ρόστερ. Δεν είναι μόνο 11 παίκτες. Το μήνυμα -και το έχουν καταλάβει οι παίκτες- είναι ότι όλοι είναι σημαντικοί και όλοι να νιώθουν βασικοί. Θέλω μια ομάδα με συνοχή που ακόμη και αν κάποιοι βρεθούν στην κερκίδα να νιώθουν δική τους και τη νίκη και την ήττα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο σημαντικοί όχι ως μέλη της ομάδας, αλλά ως προς τον τρόπο παιχνιδιού. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο σημαντικοί παίκτες στο σύνολο».

- Υπήρξε κάτι στην προετοιμασία που σας έκανε εντύπωση;
«Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό που περίμενα ήταν μια επαγγελματική συμπεριφορά από τους παίκτες. Οχι μόνο μέσα στις προπονήσεις, αλλά και να μπουν στη φιλοσοφία τη δική μου και του συλλόγου. Εχουν ανταποκριθεί όπως περίμενα. Είναι επαγγελματίες και το αντίθετο θα ήταν για μένα έκπληξη».

- Πιστεύετε ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση στην επίθεση για να έχει το εύκολο γκολ;
«Δεν μας λείπει ο επιθετικός. Δεν είναι απλό να φέρεις έναν παίκτη που θα βάζει 20 γκολ στη σεζόν, το πολύ να υπάρχουν 10 -15 στον κόσμο. Αυτό μόνο του δεν αρκεί. Η ομάδα δεν πρέπει να φοβάται να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή με τρεις παίκτες και άλλους τρεις έξω από αυτή. Και κυρίως να μη θεωρεί ότι αν ανέβει ψηλά και χάσει την μπάλα θα έχει πρόβλημα».

- Το πρόγραμμα της ομάδας πώς το κρίνετε;
«Για μένα δεν έχει σημασία το πρόγραμμα, αφού θα παίξουμε με όλες τις ομάδες μέσα και έξω. Η ανάλυση ότι η αρχή για μας είναι δύσκολη είναι υποκειμενική. Και αυτό γιατί στο ξεκίνημα θα μετρήσει η φόρμα και άλλοι παράγοντες. Θεωρώ πάντως ότι το πρόγραμμα είναι ισορροπημένο».

- Βλέπουμε έναν διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι Κονσεϊσάο. Εσείς;
«Πιστεύω ότι ο Κονσεϊσάο θα φτάσει στο φυσιολογικό για αυτόν επίπεδο. Και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με αυτό που θέλει να περάσει προς τα έξω ως εικόνα. Εχει ξεκινήσει από την αρχή, από την προετοιμασία και βρίσκεται σε καλύτερη φάση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και το να έχει ο ΠΑΟΚ έναν Σέρτζιο Κονσεϊσάο κοντά στο επίπεδό του είναι θετικό. Οπως όλοι, πάντως, θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να παίζει».

- Η προσπάθεια της διοίκησης είναι να έχει τους παίκτες τακτοποιημένους από κάθε άποψη. Το θεωρείτε σημαντικό;
«Σίγουρα είναι σημαντικό και δεν πρέπει να το καταστρέψουμε σε καμία περίπτωση. Γι' αυτό και λέμε ότι αυτήν τη σεζόν είμαστε καλά οργανωμένοι σε όλα τα επίπεδα. Η οικονομική σταθερότητα, οι εγκαταστάσεις, είναι πράγματα που χωρίς αυτά ο παίκτης έχει πρόβλημα. Είναι σημαντικό αυτά να είναι σε καλό επίπεδο και η διοίκηση κάνει φανταστική δουλειά. Ισως πολλοί να μην το πίστευαν, αλλά υπάρχει κάτι σαν φρέσκος αέρας στον ΠΑΟΚ».

- Οι μεταγραφές αφορούσαν κυρίως παίκτες έμπειρους. Το χρειαζόταν η ομάδα;
«Χρειαζόμασταν περισσότερη ωριμότητα για να εξαλείψουμε την ανισορροπία. Δεν υπήρχε συναισθηματική σταθερότητα. Αν έχανε η ομάδα, ήταν στα Τάρταρα και αν κέρδιζε στα ουράνια. Η ομάδα δεν μπορούσε να γυρίσει ένα ματς αν έτρωγε γκολ, έχανε ευκαιρίες ή πέναλτι. Γι' αυτό χρειαζόμαστε έμπειρους παίκτες, να ξέρουν τις ευθύνες τους, να μην τρελαθούν από 30.000 κόσμου. Να μην επηρεάζονται από μια νίκη ή μια ήττα, όπως έγινε πέρυσι με τον Εργοτέλη και τον Θρασύβουλο. Στο παιχνίδι με την Πόρτο, που δεχτήκαμε πρώτοι γκολ, η περσινή ομάδα θα μπορούσε να φάει αλλά δύο εύκολα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την ποιότητα».

- Υπήρξε κάποια στιγμή πέρυσι που είπατε «δεν γίνεται να πετύχω και καλύτερα να φύγω»;
«Δεν το σκέφτηκα ποτέ Πίστεψα ό,τι είπαμε με τον πρόεδρο, το πλάνο που θέσαμε και όλες οι συζητήσεις μας ήταν πάνω σε αυτήν τη λογική. Αν δεν υπήρχε πίστη θα είχα φύγει. Για μένα ο ΠΑΟΚ ήταν ένα βήμα ρίσκου στην καριέρα μου. Σε όλες τις ομάδες που έχω εργαστεί στόχος ήταν πάντα το πρωτάθλημα. Δέχτηκα την πρόταση του Ζαγοράκη και το έκανα με τη συνείδηση ότι μπορούμε να φέρουμε τον ΠΑΟΚ και πάλι στον πρωταθλητιμό. Δεν πέρασε από το μυαλό μου ποτέ να φύγω. Αν έφευγε ο Ζαγοράκης θα έφευγα και εγώ και το λέω αυτό με όσο σεβασμό έχω στον ΠΑΟΚ. Πλέον είμαι περισσότερο δεμένος με την ομάδα έπειτα από 10 μήνες σε αυτήν».

- Το πλάνο που θέσατε έλεγε η πρώτη χρονιά θα κρίνει και ποιος παίκτης θα πρέπει να είναι στον ΠΑΟΚ;
«Η αλήθεια είναι ότι έκανα αξιολόγηση των παικτών. Θέλαμε να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια, παίζαμε με σκοπό τη νίκη και δεν είμαι ικανοποιημένος από όσα πετύχαμε. Πήραμε όμως ένα δρόμο από τον οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να παρεκκλίνουμε. Ηταν σημαντική η αξιολόγηση να δούμε ποιοι μπορούν να συνεχίσουνε αυτόν το δρόμο για να πάρουμε αποφάσεις που κατά την άποψη τη δική μου και του συλλόγου είναι σωστές. Δεν υπηρετώ τα δικά μου συμφέροντα, αλλά του συλλόγου. Αν ο ΠΑΟΚ κερδίζει, κερδίζουμε και εγώ και οι παίκτες. Αν δεν κερδίσει χάνουμε και εμείς. Τα πάντα ξεκινούν από τον ΠΑΟΚ».

- Μετά το τέλος του αγώνα με την Πόρτο οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ φώναξαν ρυθμικά το όνομά σας. Πώς το εισπράξατε αυτό;
«Σίγουρα για μένα είναι ευχάριστο. Και είναι κάτι που περιμένω από τους οπαδούς. Οχι τις προσωπικές επιδοκιμασίες, αλλά τη στήριξη στον προπονητή και στην ομάδα. Θεωρώ ότι αν στηρίξουν εμένα θα δείξουν ότι στηρίζουν τη δουλειά που γίνεται στη ομάδα. Είναι φανταστική η στήριξη του κόσμου του ΠΑΟΚ και ήταν απεριόριστη τη χρονιά που πέρασε. Πρέπει όμως και εμείς να δείξουμε ότι μπορούμε να ζούμε με την πίεση του κόσμου. Αυτοί είναι ικανοί να πεθάνουν για μας και εμείς πρέπει να είμαστε ικανοί να πεθάνουμε για αυτούς».

- Στον ΠΑΟΚ μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη υπάρχουν ηγέτες;
«Είναι βασικό να υπάρχουν παίκτες-ηγέτες. Αυτοί που μεταφέρουν τα πράγματα που θέλει ο προπονητής στο παιχνίδι και στα αποδυτήρια. Στις προπονήσεις οι παίκτες αυτοί θα πρέπει να είναι τα υποδείγματα για τους άλλους. Κάθε ομάδα χρειάζεται ηγέτες στα αποδυτηρία, όπου είναι σημαντικό το θετικό κλίμα και στο γήπεδο. Γιατί στον αγώνα με τη φασαρία από τον κόσμο και την αδρεναλίνη στα ύψη οι παίκτες δεν ακούνε και εκεί οι ηγέτες θα πρέπει να πιάνουν ''τον ταύρο από τα κέρατα''. Κάθε ομάδα χρειάζεται ένα Ζαγοράκη και θεωρώ ότι υπάρχει αυτή η διαφορά στην Εθνική του 2004 και τη σημερινή. Ο ΠΑΟΚ έχει κάποιους παίκτες ηγέτες. Πέρυσι είχε λιγότερους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.24

7η αγωνιστική των play offs Λαμία - ΠΑΟΚ - 1-1 Για την 7η αγωνιστική των play offs o ΠΑΟΚ αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 εκτός έδρας με τη Λαμία,...