25/1/10

oxyro N1.58





paok-oxyro - Ο παπα-ΠΑΟΚ! Από τον Κώστας Φόλλα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΩΝ. «ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΤΡΕΛΑΙΝΟΝΤΑΙ».

Στις φωτογραφίες της αποθεωτικής υποδοχής που επεφύλαξαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην αποστολή της ομάδας της Θεσσαλονίκης μετά τη νίκη σε βάρος του Ολυμπιακού, ξεχωρίζει η μορφή ενός φιλάθλου που τραβάει τα βλέμματα. Ο λόγος για τον παπά-Χρήστο Μήτσιο, ο οποίος είναι γνωστός για τα ΠΑΟΚτσήδικα αισθήματά του καθώς παρακολουθεί συχνά τους αγώνες του «δικεφάλου» από τη Θύρα 4 της Τούμπας, δίπλα στους φανατικούς οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Η φωτογραφία που τον έκανε… διάσημο!

Ο παπά-Χρήστος έγινε για πρώτη φορά… διάσημος το καλοκαίρι, όταν μαζί με έναν ακόμη ιερωμένο, τον παπά-Πέτρο, ήταν παρόντες στην πρώτη προπόνηση του ΠΑΟΚ. Οι δυο τους βρίσκονταν ανάμεσα στους φιλάθλους και μάλιστα ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον πρώτο να φωνάζει συνθήματα! Η αλήθεια είναι πως η φωτογραφία… σκανδάλισε και μάλιστα ο μητροπολίτης Άνθιμος έκανε συστάσεις και στους δύο να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο παπά-Χρήστος κλήθηκε σε απολογία και δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για αυτό: «Νομίζω ότι αυτό προσβάλει και τον κόσμο του ΠΑΟΚ αλλά και όλους που όσους πάνε στο γήπεδο. Δηλαδή αυτά παιδιά που πάνε στο γήπεδο και στην εκκλησία, τι είναι; Αλήτες; Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη. Θα είμαι πάντα κοντά στον ΠΑΟΚ, θα είμαι εκεί, και ότι και αν είναι θα το πληρώσω εγώ. Δεν θα βάλω τον ΠΑΟΚ να το πληρώσει, εγώ θα το πληρώσω, αλλά θα είμαι εκεί κοντά στον λαό. Ο ΠΑΟΚ κουβαλάει και μια άλλη ιστορία στις πλάτες του και γι’ αυτό έχει και σήμα τον δικέφαλο. Δεν ξεχνιούνται αυτά. Στην έκθεση φωτογραφίας της Μπαρτσελόνα υπάρχει μια φωτογραφία ενός κληρικού να παίζει μπάλα», λέει χαρακτηριστικά.

Εισιτήριο διαρκείας!

Η παρουσία του παπά-Χρήστου στη Θύρα 4 αλλά και σε εκτός έδρας παιχνίδια του «δικεφάλου», δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και χρόνια βρίσκεται δίπλα στους φανατικούς οπαδούς της ομάδας που αγαπάει μιας και έχει εισιτήριο διαρκείας μαζί με τους δύο γιους του, τον Κοσμά και τον Σεβαστιανό! Παράλληλα, ο ιερέας συνδυάζει την παρακολούθηση των αγώνων του «δικεφάλου» με την ανάγκη του να προσεγγίσει τους νέους και μάλιστα σε έναν από τους αγαπημένους τους χώρους, όπως το γήπεδο.

Η Κόνιτσα και ο πατέρας Παΐσιος

Ο παπά-ΠΑΟΚ, όπως τον φωνάζουν πολλοί, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978, ερχόμενος από την Κόνιτσα. Σπούδασε στη θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και για 27 χρόνια υπήρξε καθηγητής Θεολογίας αλλά τα τελευταία έντεκα είναι ιερέας (αποφάσισε να βάλει τα ράσα σε μεγάλη ηλικία). Δεν κρύβει την αγάπη του για τον πατέρα Παΐσιο, ο οποίος τον επηρέασε και σημάδεψε τη ζωή του. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, η ενορία του βρίσκεται στο Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης.

«Αν τους δώσεις αγάπη… τρελλαίνονται»!

Ο παπά-Χρήστος –ως μοναδική ή έστω όχι συνηθισμένη, περίπτωση ανθρώπου- έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Έχει παραχωρήσει συνέντευξη στα «Νέα», στο «Μετρόπολις» της Θεσσαλονίκης, στο κανάλι «Alpha» κ.α. Το αγαπημένο του θέμα είναι η νεολαία και υπογραμμίζει ότι η κοινωνία πρέπει να βρεθεί κοντά στα παιδιά για να μπορέσει να τα καταλάβει, να τα προσεγγίσει και να τα… αγγίξει. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι πολλοί από τους νέους βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και αρκετοί τον ψάχνουν για να τους εξομολογήσει. «Στην κερκίδα των φανατικών έχει πολλά παιδιά πεταμένα για διάφορους λόγους από την κοινωνία. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αγκαλιά αισθάνομαι από όλα αυτά τα παιδιά. Τι ομορφιά αισθάνομαι μέσα στην ψυχή μου και πόσες εκατοντάδες παιδιά από την κερκίδα έρχονται κάθε μήνα στην εκκλησία για εξομολόγηση. Έρχονται και με ψάχνουν αγωνιωδώς. Αν δεν το ζήσει κάποιος αυτό, δεν μπορεί να το καταλάβει. Είναι κρίμα που δεν το κατανοούν εύκολα κάποιοι της Εκκλησίας μας. Αυτά τα παιδιά θέλουν πολλή αγάπη και αν τους δώσεις αγάπη… τρελαίνονται», έχει πει ο παπά-Χρήστος.

«Δεν φωνάζω υβριστικά συνθήματα»

Αρκετά είναι τα βίντεο στο διαδίκτυο με πρωταγωνιστή τον παπά-Χρήστο, που βρίσκεται ανάμεσα σε φιλάθλους τον ΠΑΟΚ, οι οποίοι τον… αποθεώνουν. Πολλές φορές, μάλιστα, φωνάζουν υβριστικά συνθήματα αφού η λέξη παπάς έχει ομοιοκαταληξία με τη λέξη Πειραιάς (δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το σύνθημα) αλλά ο ίδιος δεν φωνάζει. Όσο για εκείνους που χρησιμοποιούν βωμολοχίες; «Ένας πατέρας, πρέπει να αγκαλιάζει τα παιδιά ακόμη και τη στιγμή που παρεκτρέπονται», είπε κάποτε όταν ρωτήθηκε.

Με τους αναρχικούς στις πορείες!

Είναι από τους ιερωμένους που δεν... πήγαιναν τον μακαριστό Χριστόδουλο, στον οποίο καταλογίζει φανατισμό, αντίθετα εκτιμά βαθιά τον Ιερώνυμο. Υποστηρίζει, επίσης, ότι η εκκλησία είναι η πρώτη που πρέπει να πολεμάει το σάπιο και το κατεστημένο και δεν διστάζει να συμφωνήσει με εκείνους που αναφέρουν πως ο Χριστός ήταν ο πρώτος αναρχικός: «Μα γι' αυτό τον σταύρωσαν. Το σύστημα τον σταύρωσε!», λέει. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι στις πρώτες διαδηλώσεις για το Ιράκ κατέβαινε στις πορείες με τα μπλοκ των αναρχικών γιατί τον εξέφραζαν τα συνθήματά τους. Συμπληρώνει, επίσης, ότι μετά τις πορείες, αρκετοί από τους νέους, τον πλησίαζαν, του φιλούσαν το χέρι και πλέον διατηρεί πολύ καλές σχέσεις μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.173

  Βόλεϊ Ανδρών Final-4 Λάρισα  29-30 Μαρτίου