21/4/08

photo N490









paok-oxyro - ΑΠΟ ΠΑΟKmania
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
O ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης - το Πέρα. Η ανάγκη των Ρωμιών να εκφράσουν και να υποστηρίξουν τον Ελληνισμό τους μέσα στην Τουρκία, τους ώθησε στη δημιουργία του εν λόγω σωματείου.
Το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη δραματική προσφυγιά των Ρωμιών της Ιωνίας - αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας - οι Ρωμιοί της Πόλης μετονομάζουν το Σωματείο τους από Ερμή σε Περακλούμπ, σύμφωνα με το καινούργιο Σύνταγμα που θεσπίζεται από τον Κεμάλ.
Παρόλο το πλήγμα που δέχεται ο Ελληνισμός - ο οποίος αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εγκαταλείποντας τις πατρογονικές του κοιτίδες - η Περακλούμπ δίνει τις μάχες της και τις κερδίζει όσο υπάρχουν Ρωμιοί στην Πόλη. Σαρώνει τα Κύπελλα, αποδεικνύοντας ότι αν και μειονότητα οι Ρωμιοί εξακολουθούν να έχουν ηχηρό παρόν στον αθλητικό τομέα.
Αυτό όμως δεν κρατάει για πολύ και οι περισσότεροι αναγκάζονται να φύγουν, αφήνοντας πίσω τους μια ομάδα Κωνσταντινουπολιτών, τα επονομαζόμενα "Πολιτάκια".
20 Απριλίου 1926
Εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη και εν έτει 1926 ιδρύουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης - το Δικέφαλο του Βυζαντίου - αλλά για χρώματα διαλέγουν το πένθιμο μαύρο (για να συμβολίζει την τραγική ιστορία της Ρωμιοσύνης) αλλά και το αισιόδοξο λευκό που θα τους άνοιγε ένα παράθυρο στο μέλλον - και θα συμβόλιζε τον αγώνα για το αύριο και τις νίκες που θα κατακτούσαν.
Αυτή η ιστορία τον καθιστά ουσιαστικά ως ένα από τα αρχαιότερα αθλητικά σωματεία με βαριά παρακαταθήκη ιστορίας! Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).
Ουσιαστικά όμως ο ΠΑΟΚ είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα, όταν έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και υποβιβάστηκε στη Β΄ Κατηγορία, υποβιβασμός που ανάγκασε τους ιδρυτές του ΠΑΟΚ να ενισχύσουν την ομάδα.
Τα ιδρυτικά μέλη
Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε.
Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος (β΄ πρόεδρος), Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης (που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος).
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 αποτελούνταν από:
1) Πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης,
2) α' αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου,
3) β' αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης,
4) γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός,
5) Ειδικός Γραμματέας, Μ. Τσούλκας,
6) ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος,
7) έφορος ποδοσφαίρου: Α. Αγγελόπουλος,
8) σύμβουλοι: Μ. Κωνσταντινίδης και
9) Σ. Τριανταφυλλίδης.
Το πρώτο ματς
Αμέσως μόλις συστάθηκε ο ΠΑΟΚ και μετά από δύο μήνες προετοιμασίας, αποφασίστηκε να κατέβει η ομάδα σε αγώνες με τις υπόλοιπες ομάδες της Θεσσαλονίκης. Η λαχτάρα όλων να δουν τη νέα ομάδα αγωνιζόμενη, οδήγησε πολύ κόσμο στο γήπεδο του Ηρακλή (στις 26 Ιουλίου 1925), τον οποίο και νίκησε με 2-1. Δυο βδομάδες αργότερα όμως ο ΠΑΟΚ έχασε από τον πρωταθλητή Θεσσαλονίκης Άρη, με 5-2.
Tο 1927 ακούγεται ο πρώτος Ύμνος του ΠΑΟΚ: "Είμαστε εμείς της Πόλης τα παιδιά τα παινεμένα, που παίζουμε τη μπάλα ξακουσμένα, έχουμε περίσσια χάρη, που δεν την έχει ομάς καμία άλλη. Το σύστημά μας είναι πάσα-πάσα, στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την ...κάσα, να δούμε πόσα γκολ μας έχουν δώσει, και πόσα εμείς τους έχουμε φουσκώσει. Τα έχουμε όλα, όλα, όλα, σκάρες, παπούτσια, παντελόνια, μαύρη φανέλα κι επιγονατίδες, για να τρελαίνονται οι ...δεσποινίδες. Δεν φοβόμαστε κανέναν, Άρη ούτε Ηρακλή, γιατί έχουμε αρχηγό μας Βεντουρέλλη μερακλή."
Tο όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Συντριβανίου, η πρώτη έδρα της ομάδος. Ακολούθησε φιλικό παιχνίδι με τον Άρη, που έληξε με νίκη 2-1 του γηπεδούχου.
Tο πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο: υπογράφηκε από το Σύλλογο στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Σύμφωνα με αυτό, ο ποδοσφαιριστής Ετιέν, ο οποίος είχε έρθει από το Σύλλογο ΠΕΡΑΚΛΟΥΜΠ της Κωνσταντινούπολης, θα εισέπραττε μηνιαίως 4.000 δρχ. Το συμβόλαιο υπογράφηκε από τον Ιατρό κ. Μελετίου (Πρόεδρο του ΠΑΟΚ) και από το Γενικό Γραμματέα, κ. Σακελλαρόπουλο. Τίτλοι στο ποδόσφαιρο.
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδας 1971-1972
Η αρχή της καταξίωσης για τον λαοφιλέστερο σύλλογο της Βόρειας Ελλάδας έγινε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 1972, στο στάδιο Καραϊσκάκη, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του. Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπεςλλούχος Ελλάδας 1971-72 νικώντας τον Παναθηναικό, ύστερα από ένα συκγλονιστικό παιχνίδι με 2-1, κάνοντας του χιλιάδες οπαδούς του σε όλη την Ελλάδα να παραληρούν. Σκ΄ροερ και των δύο γκολ ο Μεγαλέξανδρος του Ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργος Κούδας.
Η Πορεία προς τον Τελικό
ΠΑΟΚ-Φοίνικας Πολίχνης 2-1
ΠΑΟΚ-Πιερικός 4-0
ΠΑΟΚ-Αίαντας 2-0
ΠΑΟΚ-Αρης 2-1
ΠΑΟΚ-Λαμία 2-0
Τελικός: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-2 (Κούδας 2', 90')
ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδας 1973-1974
Με έναν από τους ωραιότερους τελικούς που έχουν γίνει στην ιστορία το ελληνικού ποδοσφαίρου, σφράγισε ο ΠΑΟΚ την κατάκτηση του δευτέρου τροπαίου του, νικώντας τον Ολυμπιακό στο γήπεδα της ΑΕΚ με 4-3 στα πέναλτι, αφού το κανονικό παιχνίδι είχε τελειώσει ισόπαλο 2-2.
Η πορεία προς τον τελικό
ΠΑΟΚ-Καστοριά 5-0
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-1
ΠΑΟΚ-Αιγάλεω 2-0
ΠΑΟΚ-Πιερικός 2-0
Τελικός: ΠΑΟΚ-ΟΛυμπιακός 6-5 (2-2)
(Παρίδης, Ασλανίδης)
ΠΑΟΚ-Πρωταθλητής Ελλάδας 1975-1976
Κόντρα σε κάθε λογής εμπόδιο, σε ατυχίες , τραυματισμούς ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας και για πρώτη φορά στην ιστορία του. Έχοντας κατακτήσει 2 Κύπελλα 1972 και 1974 και φτάνοντας σε πέντε φορές σε τελικό κυπέλλου, οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ έπρπε να προσθέσουν στην τροπαιοθήκη του ς τον τίτλο, που θα τους καταξίωνε και τυπικά σαν μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες και το κατάφεραν.
Σαν αξιοσημείωτα της χρονιάς εκείνης θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τη μεγάλη νίκη του ΠΑΟΚ μέσα σο Καραϊσκάκη με 0-4. Επίσης στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, που κρίθηκε, στην επίτευξη του γκολ του Γκουερίνο στο 89', όπως λέγεται το γκο ακούστηκε μέχρο το Βαρδάρη!
ΠΑΟΚ-Πρωταθλητής Ελλάδας 1984-1985
Μετά από 9 χρόνια, στα οποία ο ΠΑΟΚ ενώ είχε καλή ομάδα διάφορες συγκυρίες δεν του επέτρεψαν να γευτεί την χαρά του τίτλου. Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής για 2η φορά στην ιστορία του χωρίς να πέσει από την κορυφή της βαθμολογίας ούτε μια φορά, αφήοντας πίσω του τον κάτοχο του νταμπλ της προηγούμενης χρονιάς Παναθηναϊκό και τους σημαντικά ενισχυμένους στις μεταγραφές Ολυμπιακό και ΑΕΚ.
Πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών ο Χρήστος Δημόπουλος με 12 γκολ.
ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδας 2000-2001
Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρίτο κύπελλο της ισοτρίας του νικώντας τον Ολυμπιακό με 4-2 στο γήπεδο της Φιλαδέλφειας, ύστερα από ένα παιχνίδι- διαφήμιση του ποδοσφαίρου. Σε μία φανταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν χιλιάδες εκδρομείς φίλαθλοι της ομάδας ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγιεβιτς παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου και υποχρέωσε τον Ολυμπιακό σε μία από τις βαρύτερες ήττες της ιστορίας του σε τελικό κυπέλλου κατακτώντας έτσι πανάξια το κύπελλο με νίκη 4-2.
Καβάλα-ΠΑΟΚ 1-5
ΠΑΟΚ-Καβάλα 3-1
ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 2-0
Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 2-3
ΠΑΟΚ-Αμπελόκηποι 6-1
Αμπελόκηποι-ΠΑΟΚ 1-2
ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 1-0
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 1-2
Ναυπακτιακός Αστέρας-ΠΑΟΚ 3-3
ΠΑΟΚ-Ναυπακτιακός Αστέρας 4-0
Άρης-ΠΑΟΚ 1-1
ΠΑΟΚ Άρης 2-0
ΠΑΟΚ-Ξάνθη 2-0
Ξάνθη-ΠΑΟΚ 1-2
ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθήνων 5-2
Απόλλων Αθηνών-ΠΑΟΚ 1-0
Τελικός: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-4 (Εγκωμίτης, Μπορμπόκης, Γεωργιάδης, Ναλιτζής)
ΠΑΟΚ- Κυπελλούχος Ελλάδας 2002-2003
33 ολόκληρα χρόνια περίμεναν αυτή τη στιγμή στον ΠΑΟΚ. Τη στιγμή που θα έπαιρναν την μεγάλη ρεβάνς από το Άρη για τον τελικό του 1970. Ο δικέφλος του Βορρά νίκησε στις 17 Μαίου, 1-0 τους κίτρινους και στέφθηκε μέσα στην Τούμπα Κυπελλούχος Ελλάδας το 2003.

Η πορεία προς τον τελικό
Λεωνίδιο-ΠΑΟΚ 0-1
ΠΑΟΚ-Λεωνίδιο 0-0
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Βόλου 2-0
Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟΚ 0-0
ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 0-0
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 1-1
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-1
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-1
Τελικός: Άρης-ΠΑΟΚ 0-1 (24' Γεωργιάδης
Η ΤΟΥΜΠΑ
Μπορεί ο ΠΑΟΚ να είναι 80 ετών αλλά δεν θα ήταΝ τίποτα χωρίς την Τούμπα. Το γήπεδο που έχει δημιουργήσει τον δικό του μύθο και μία έδρα που έχει χαρακτηριστεί από πολούς ποδοσφαιριστές τόσο Έλληνες όσο και ξένους ως η πιο καυτή που έχουν συναντήσει.
Το στάδιο φέρει το όνομα της περιοχής όπου είναι κτισμένο. Η χωρητικότητα της Τούμπας ήταν για πολλά χρόνια πάνω από 40.000. Το 1998 τοποθετήθηκαν καθίσματα σε όλες τις κερκίδες, μειώνοντας τη χωρητικότητα σε 32.000, ενώ η καθιέρωση ζωνών ασφαλείας το 2000 τη μείωσε περαιτέρω στις 28.701.
Ονομασία: Γήπεδο Τούμπας
Περιοχή: Τούμπα, Θεσσαλονίκη
Έτος Κατασκευής: 1959
Χωρητικότητα: 28701 θέσεις
Ιδιοκτησία: ΑΣ Π.Α.Ο.Κ.
Ρεκόρ θεατών: 45.252 (19/12/1976 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0)
Μπάσκετ
Το 1946 μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Αλέκος Αλεξιάδης άρχισε να συγκεντρώνει παιδιά από το μοναδικό γήπεδο μπάσκετ που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να "γεννηθεί" ξανά η ομάδα μπάσκετ. Τίτλοι
Τίτλοι μπάσκετ
Πρωτάθλημα Ελλάδος 1959
Κύπελλο Ελλάδος 1984
Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης
Γενεύη 1991
Πρωτάθλημα Ελλάδος 1992
Κύπελλο Korac Ευρώπης 1994
Κύπελλο Ελλάδος 1995
Κύπελλο Ελλάδος 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.173

  Βόλεϊ Ανδρών Final-4 Λάρισα  29-30 Μαρτίου