19/7/10

oxyro N1.214



Μάριο Μπερέτα απο το Μπρουγκενάου.......

Για την ήττα από την Όφενμπαχ είπε:

«Είναι λογικό η ψυχολογία όλων μετά από μια ήττα να μην είναι καλή. Αντιλαμβάνομαι τη στενοχώρια του κόσμου. Πρώτα εμείς αισθανόμαστε άσχημα για αυτό που συνέβη. Δεν είναι το θέμα ότι κάποιος φταίει. Δουλεύουμε μόλις δεκαεφτά ημέρες και θα πρέπει να περάσουμε από κάποια στάδια, προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Προσωπικά, εκνευρίστηκα από όσα έβλεπα».

Για το πότε θα αρχίσει να στρώνει η ομάδα:

«Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κάποιους παίκτες σε καλύτερη κατάσταση τις επόμενες δέκα ημέρες. Να τους φέρουμε σε καλύτερη φόρμα. Και πιστεύω ότι αυτό θα το πετύχουμε, από τη στιγμή που σταδιακά θα μειώσουμε τον όγκο δουλειάς, όσο πλησιάζουν οι ημέρες για τα παιχνίδια με τον Άγιαξ. Με την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη, θα κάνουμε μία και όχι δύο προπονήσεις την ημέρα».

Για την περιβόητη άμυνα ζώνης:

«Έχω ζητήσει από κάθε παίκτη να μαρκάρει συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας. Δεν κάνουμε κάτι άλλο, δεν παίζουμε ζώνη. Ειδικότερα στο ματς με τους Κίκερς Όφενμπαχ, δεν μαρκάραμε αποτελεσματικά, με συνέπεια να χάσουμε τους αντιπάλους μας. Θα δουλέψουμε πολύ σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα, στον οποίο είμαστε ευάλωτοι».

Για το τι πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της ομάδας:

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την κατάσταση ορισμένων ποδοσφαιριστών. Ο Μαλεζάς έχει αναγκαστικά χάσει τις προπονήσεις των πρώτων ημερών της προετοιμασίας και θα πρέπει να τον φέρουμε γρήγορα, όπως και άλλους παίκτες, σε καλή κατάσταση. Και όταν ένας παίκτης δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης, είναι φυσικό να μην μπορεί να προσφέρει τις απαραίτητες βοήθειες. Έφερα απλώς ένα παράδειγμα, αφού αναφέρομαι γενικότερα στην ομάδα».

Για τι φάση βρίσκεται η προετοιμασία της ομάδας:

«Αυτό που ακράδαντα πιστεύω είναι ότι η ομάδα διαθέτει παίκτες υψηλού επιπέδου και επιπλέον δουλεύουν καλά στις προπονήσεις. Ακόμη, όμως, βρισκόμαστε στη φάση να γνωρίσω εγώ καλά τους παίκτες και αυτοί να γνωρίσουν καλά εμένα. Παραδείγματος χάρη, οι τρεις Έλληνες διεθνείς συμπλήρωσαν μόλις μια εβδομάδα προπονήσεων με την ομάδα. Όταν αφομοιώσουν στο παιχνίδι τους όσα ζητάω, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Για την προσαρμογή του ίδιου στην ομάδα:

«Η σεζόν είναι μεγάλη και φυσικά δεν εξαντλείται στα ματς της Ευρώπης. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για μένα είναι να καταλάβουν οι παίκτες μου τι ακριβώς τους ζητάω. Μέχρι τώρα έχουμε δουλέψει καλά, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού. Πιστεύω ότι αυτή η καλή δουλειά θα φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Από την άλλη, είναι λογικό, όταν ένας νέος προπονητής αναλαμβάνει μια ομάδα, να απαιτείται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι παίκτες να υιοθετήσουν το στυλ παιχνιδιού. Ως παιδαγωγός, θέλω από τους παίκτες μου να εφαρμόζουν όσα τους ζητώ χρησιμοποιώντας το μυαλό και την καρδιά τους».

Για τον τρόπο που ζητεί να παίζουν οι παίκτες του:

«Η διοίκηση της ομάδας με προσέλαβε τον περασμένο μήνα, κρίνοντας ότι ήμουν ο κατάλληλος για να δουλέψω στον ΠΑΟΚ . Στα περσινά παιχνίδια έβλεπα τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται αρκετά πίσω και να προσπαθεί να κλέψει την μπάλα για να βγει μπροστά. Και αυτή η τακτική απέδωσε. Αυτό που προσωπικά επιδιώκω, είναι να ανεβάσω ψηλότερα την ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, αποφεύγοντας φυσικά το ρίσκο οι αντίπαλοι να φεύγουν στην πλάτη μας».

Για την εικόνα που έχει σχηματίσει ως τώρα από το έμψυχο δυναμικό της ομάδας:

«Μέχρι τώρα δοκίμασα όλους τους παίκτες, προκειμένου να δω την κατάστασή τους. Σε μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο όλοι θα κληθούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Για μένα και οι 22 παίκτες είναι βασικοί. Θέλω να πω, πάντως, ότι άλλο το πέρσι και άλλο το φέτος. Ξεκινάμε από το μηδέν για να πάμε ακόμη καλύτερα».

Για τον Άγιαξ:

«Ξέρουμε ότι ο Άγιαξ είναι γρήγορη ομάδα. Θα προσπαθήσουμε να του κλείσουμε τους χώρους στην άμυνά μας. Και, βέβαια, οι γραμμές μας να είναι κοντά η μία στην άλλη. Ζητώ πάθος και επιθετικότητα από τους παίκτες μου, προκειμένου να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του. Σε σύγκριση με τους άλλους τέσσερις υποψήφιους αντιπάλους, ο Άγιαξ είναι η πιο ιστορική ομάδα. Το ματς, όμως, θα αρχίσει από το 0-0 και δεν θα πρέπει να έχουμε τη νοοτροπία του χαμένου».

Για τους Κοντρέρας, Σαλπιγγίδη, Βιεϊρίνια, Σαβίνι και Λίνο:

«Είναι ένας σημαντικός παίκτης ο Κοντρέρας και κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι που αποτελεί στέλεχος της Εθνικής Χιλής. Θα πρέπει να τον δούμε και να αξιολογήσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Το αν κληθεί να αγωνιστεί και ως δεξί μπακ, είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία. Το βέβαιο είναι ότι είναι καλό για έναν προπονητή να έχει παίκτες στη διάθεσή του, οι οποίοι να έχουν την ευχέρεια να αγωνίζονται σε περισσότερες από μια θέσεις. Αυτό ισχύει και για τον Σαλπιγγίδη, αλλά και για τον Βιεϊρίνια, που έχει την ικανότητα να αγωνίζεται πίσω από τον φορ. Περιμένω στην πορεία την ενσωμάτωση και του Λίνο, αν και ο Σαβίνι προσπαθεί καθημερινά για το καλύτερο. Δεν έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παιχνιδιού του Βραζιλιάνου, χωρίς να λέω αν ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο. Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη φιλικό παιχνίδι. Θα αξιολογήσω τους παίκτες σε διάφορες θέσεις, και στη συνέχεια θα αποφασίσω».

Για τον Ζουέλα:

«Δεν ήξερα πολύ καλά τον Ζουέλα, αλλά τον ήξερε καλά η διοίκηση. Και με τη διοίκηση υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Τον Μπουσαΐντι τον είδαμε στο φιλικό με τη Ροτ Βάις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόκτησή του».

Για τον Ίβιτς:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ίβιτς είναι ένας σημαντικός παίκτης για τον ΠΑΟΚ. Βέβαια, και ο Φιλομένο προσπάθησε πολύ να βοηθήσει στη συγκεκριμένη θέση. Από την άλλη, έχουν να δώσουν περισσότερα στην ομάδα και οι Σαλπιγγίδης και Βιεϊρίνια, όταν βρεθούν σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Έχουν την ικανότητα να επιτεθούν μόνοι τους ή και να ζητήσουν μπάλα σε ελεύθερους χώρους».

Όσο για την ανάγκη μιας ακόμη μεταγραφής, είπε γελώντας:

«Θα ήθελα τον Ιμπραΐμοβιτς και τον Μέσι! Σοβαρά τώρα, είναι προτιμότερο να αξιολογήσεις το υλικό που έχεις στα χέρια σου και να μη βιαστείς να κάνεις μια μεταγραφική κίνηση, που πιθανώς να αποδειχτεί λανθασμένη. Προς το παρόν, δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη μεταγραφική κίνηση. Αν προκύψει κάτι καλό στην πορεία, θα το συζητήσουμε».

Για το αν ο ίδιος νιώθει κάποιο ιδιαίτερο άγχος, σημείωσε:

«Στην αρχή κάθε νέας δουλειάς υπάρχει άγχος, αφού επιδιώκεις να φανεί γρήγορα ο κόπος σου. Ξέρω, όμως, να το διαχειρίζομαι, έχοντας 500 παιχνίδια ως προπονητής και 170 στον πάγκο ομάδων του Καμπιονάτο. Έχω έντονη επιθυμία να φθάσει η ομάδα στο απόλυτο της ετοιμότητας της. Δεν μπορώ να πω σε ποιο ακριβώς βαθμό ετοιμότητας βρισκόμαστε σήμερα. Αν, όμως, στη διάρκεια της περιόδου σταθεροποιηθούμε στο 80% της φόρμας, αποφεύγοντας τα σκαμπανεβάσματα, θα είμαι ευχαριστημένος. Το ιδανικό θα ήταν να κερδίζουμε σε κάθε ματς, αλλά στον αθλητισμό υπάρχουν όλα τα αποτελέσματα».



Στέλιος Μαλεζάς απο το Μπρουγκενάου.......

Για την κακή εικόνα της ομάδας στα φιλικά παιχνίδια:

"Δεν έχουμε κάνει τις εμφανίσεις που θέλουν όλοι στην ομάδα να κάνουμε. Προσπαθούμε στις προπονήσεις πολύ, αλλά στα φιλικά δεν έχει βγει τίποτα, δυστυχώς. Στο φιλικό με την Νυρεμβέργη και μέχρι τον αγώνα με τον Άγιαξ θα τα πάμε καλύτερα. Δεν ήμασταν αρκετά συγκεντρωμένοι και αυτό μας στοίχισε. Τώρα πια όλοι έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουμε και θα πάμε καλύτερα. Γίνανε κυρίως ατομικά λάθη, αλλά και τα γκολ που έχουμε δεχθεί από στημένα δείχνει ότι υπάρχει θέμα αυτοσυγκέντρωσης και λιγότερο θέμα ομοιογένειάς. Αν συγκεντρωθούμε, θα είμαστε καλύτεροι".

Για τον τρόπο δουλειάς του Μπερέτα σε σχέση με Σάντος:

"Το ποδόσφαιρο είναι ένα. Λίγες διαφορές. Το θέμα της φυσικής κατάστασης φταίει που δεν μπορούμε να κάνουμε τα σωστά πράγματα. Θα δούμε σε λίγο καιρό τι μπορούμε να βγάλουμε με τον νέο προπονητή. Εμείς θα πρέπει να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά κι όχι αν αλλάζει ο προπονητής".

Για τους αγώνες με τον Άγιαξ:

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Αν θα είμαστε δεν ξέρω. Είναι δύο ιστορικά παιχνίδια με μια μεγάλη ομάδα και είναι ευκαιρία για να κάνουμε κάτι μεγάλο. Είναι δύο παιχνίδια τα οποία θα χρειαστεί να έχουμε κάποια πράγματα για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Οικονομικά οφέλη και για την ομάδα αλλά και για τους παίκτες. Εμείς θέλουμε παραπάνω απ' όλους να περάσουμε. Βέβαια, και για τον κόσμο μας που του αξίζει να ζήσει μεγάλες στιγμές. Θα πρέπει να είμαστε εμείς καλά για να μην φοβόμαστε τον Άγιαξ. Δεν ξέρω αν είναι καλό ότι παίζουμε εκτός. Σκοπός να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να περάσουμε".

Για το αν είναι δύσκολη η προετοιμασία:

"Είναι, γιατί δεν είχα χρόνο να ξεκουραστώ λόγω της συμμετοχής μου στο Μουντιάλ με την Εθνική. Προσπαθώ όμως να μπω σε κανονικό ρυθμό μαζί με όλα τα παιδιά που μπήκαν αργά και νομίζω ότι θα είμαι έτοιμος όταν πρέπει".

Για την εμπειρία του Μουντιάλ:

"Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μου συνέβαινε. Έκανα καλή σεζόν, ο Ρεχάγκελ με είδε και με επέλεξε. Πέρασα πολύ καλά. Βρέθηκα κοντά σε έμπειρους παίκτες και αυτό με βοήθησε πάρα πολύ".



Δημήτρης Σαλπιγγίδης απο το Μπρουγκενάου.......

Ποιες είναι οι πρώτες σου σκέψεις για το νέο ξεκίνημα στον ΠΑΟΚ;
"Βρήκα ένα γνώριμο περιβάλλον. Ήξερα τους Έλληνες στην ομάδα, μαθαίνω σιγά σιγά και τους ξένους. Υπάρχει ήρεμο κλίμα, ιδανικό για να κυλίσει καλά μια ποδοσφαιρική χρονιά".

Τι ΠΑΟΚ άφησες και τι ΠΑΟΚ βρήκες;
"Οταν έφυγα άφησα τον ΠΑΟΚ στο χειρότερό του σημείο. Και έφυγα διότι πίστευα πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα αρχικά με τη φυγή μου. Ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει σταδιακά σε όλα τα επίπεδα. Ο Ζαγοράκης και ο Βρύζας έβαλαν τα πράγματα σε μια τάξη. Είδα πράγματα στο οργανωτικό κομμάτι που για τον ΠΑΟΚ που έζησα θεωρούνταν πολυτέλεια. Εζησα τον ΠΑΟΚ από το 1997 έως το 2006 και τα πράγματα δεν ήταν πάντα άσχημα".

Πώς αντιμετωπίζουν τον νέο ΠΑΟΚ άνθρωποι εκτός ομάδας;
"Όταν βλέπει ο κόσμος μια ομάδα να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, μια ομάδα που δυνάμωσε σε όλα τα επίπεδα, έρχεται κοντά. Αυτό που έζησα μακριά από τον ΠΑΟΚ είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερος φόβος από τους αντιπάλους. Οταν βλέπεις μια καλά οργανωμένη ομάδα αμυντικά, που είναι και επικίνδυνη επιθετικά, είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Αυτό εισέπραττα εγώ".

Θα έφευγες από τον Παναθηναϊκό, αν οι συνθήκες στον ΠΑΟΚ ήταν άλλες;
"Ολα είναι μια αλυσίδα. Αν ο ΠΑΟΚ είχε προβλήματα, η δική μου παρουσία θα πρόσθετε άλλο ένα. Εγώ είμαι και ιδιαίτερη περίπτωση. Αν έφερνα πρόβλημα, δεν θα γύριζα. Είμαι εδώ επειδή αυτό θέλω. Τώρα έτσι ήρεμος που το σκέφτομαι, όσο και αν ήθελα να γυρίσω, αν δεν ήταν καλά ο ΠΑΟΚ, δεν θα το έκανα".

Από πότε άρχισες να σκέφτεσαι ότι θα γυρίσεις;
"Τώρα τι να πω; Πολύ έντονα, εδώ και ένα χρόνο".

Πώς ένιωθες στα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός;
"Ηταν πάντα ιδιαίτερα παιχνίδια. Τα δύο τελευταία χρόνια βλέπαμε τον ΠΑΟΚ ανταγωνιστικά και αυτό ήταν η επιτυχία του ΠΑΟΚ, το σημείο που φαινόταν ότι πολλά έχουν αλλάξει, ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί".

Ενιωσες ακραία συναισθήματα γι’ αυτό που βίωνες στην Τούμπα;
"Με χαλούσε πολύ, ήμουν πικραμένος. Αισθανόμουν αδικημένος για όλα και δεν περίμενα η Τούμπα να με υποδεχτεί έτσι τότε".

Τι σκεφτόσουν τον καιρό που ετοιμαζόσουν να επιστρέψεις στον ΠΑΟΚ, πώς πέρασε αυτό το διάστημα και πώς περιμένεις την Τούμπα;
"Ολα αυτά τα χρόνια που έλειπα, τα σχόλια και οι αντιδράσεις ήταν πολύ καλά. Μου μιλούσε πολύς κόσμος, μου έδειχνε την αγάπη του. Κάποιοι αντιδρούσαν και αυτή η εντύπωση έμεινε. Από τότε που γύρισα, εισπράττω ακόμα μεγαλύτερη αγάπη και μεμονωμένα περιστατικά αντίδρασης του κόσμου. Εγώ είπα ό,τι ήταν να πω. Γύρισα σελίδα σε αυτό το θέμα. Αυτήν τη μερίδα του κόσμου που αντιδρά τη σέβομαι και δεν μπορώ να κάνω τίποτα παραπάνω. Ο καθένας έχει την επιλογή να πιστεύει και να νιώθει όπως θέλει για κάποιον ποδοσφαιριστή, να βγάζει συναισθήματα. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου".

Η επιστροφή στην Τούμπα;
"Την περιμένω Θέλω να νιώσω αυτό που ένιωθα πριν φύγω".

Ο επαγγελματίας παίκτης πρέπει να έχει και επιπλέον συναίσθημα;
"Ολοι οι επαγγελματίες έχουν συναισθήματα, ακόμα και όταν δεν παίζουν στην ομάδα τους. Το να παίζεις εκεί που αγαπάς είναι ευλογία, είναι ό,τι καλύτερο για έναν αθλητή. Πολλοί χρησιμοποιούν την ατάκα ''επαγγελματίας ποδοσφαιριστής'' για να μου την πουν. Δεν κατάλαβα; Ναι, επαγγελματίας είμαι και δεν με πικάρουν με αυτό που λένε. Ετσι τα έφερε η ζωή, να παίζω στον ΠΑΟΚ".

Σε πέντε έξι χρόνια σε φαντάζεσαι στη θέση του Ζαγοράκη ή του Βρύζα;
"Μπα, όχι. Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον και δεν θέλω να το μάθω κιόλας. Χαίρομαι που είμαι εδώ που είμαι και κάνω αυτό που κάνω".

Γύρισες στον ΠΑΟΚ επειδή δεν μπορούσες να ζήσεις στην Αθήνα; Εχουν ακουστεί πολλά ξέρεις...
"Ξέρω, ξέρω Δεν είχα πρόβλημα με την Αθήνα. Είναι πόλη που σου δίνει πολλές επιλογές. Εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη, γύρισα και θα ζήσω εδώ μια ζωή. Διάβασα ότι γύρισα για έναν έρωτα, ότι γύρισα και θα πάρω μια καφετέρια Ωραία αστεία. Εγώ γύρισα στον ΠΑΟΚ επειδή αυτό με γεμίζει ως άνθρωπο".

Οι περισσότεροι παίκτες του επιπέδου σου θέλουν να παίξουν στο εξωτερικό. Γιατί δεν πήγες να παίξεις έξω;
"Γιατί είμαι ΠΑΟΚ; Πώς να στο πω διαφορετικά. Είμαι διεθνής και αυτό παίζει ρόλο. Αν έβαζα ανθρώπους να ψάξουν, θα μου έβρισκαν ομάδα στο εξωτερικό. Ολοι μου λένε ότι στο εξωτερικό ζεις το ποδόσφαιρο, νιώθεις ποδοσφαιριστής. Ε, εμένα δεν με ένοιαζε αυτό. Με ένοιαζε η Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ".

Γιατί δεν απέδιδες όταν έπαιζες μπροστά στη θύρα 4;
"Μου το έχουν πει κι άλλοι, αλλά νομίζω είναι καθαρά συμπτωματικό. Ολα τα παιχνίδια μου στην Τούμπα ήταν ιδιαίτερα".

Ο Σαλπιγγίδης ως επιθετικός κορυφής δεν είναι καλύτερος απ' ότι ως εξτρέμ;
"Ναι, και εγώ αυτό πιστεύω. Ξέρω τη θέση στα δεξιά, αλλά δεν είναι η φυσική μου θέση. Πέρυσι έπαιξα σε όλα τα παιχνίδια δεξιά. Πολλά έχουν ειπωθεί για δικές μου προτιμήσεις ή αντιδράσεις. Αν νιώθω ότι λειτουργώ αρνητικά για την ομάδα θα το πω, αν όχι, θα εκτελώ εντολές".

paok-oxyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.194

Europa Conference League φάση των «8»  ΠΑΟΚ -  Μπριζ -0-2 Για τον επαναληπτικό προημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με ...