6/9/09

oxyro N934


paok-oxyro - Φ. Σάντος
«Νομίζω ότι το ισοζύγιο είναι θετικό σε σχέση με αυτά που είχαμε συζητήσει πριν από δύο χρόνια με τον πρόεδρο στο Μόναχο και αυτά που κάναμε. Είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που είχαμε σχεδιάσει. Ο κ. Ζαγοράκης μου είχε πει τότε ότι στόχος του είναι να εμφανίσει ο ΠΑΟΚ τη μεγάλη του δυναμική και τη δύναμη που έχει με τον κόσμο κι αυτά που αντιπροσωπεύει και το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι να μπορεί να συνάδει με τη δυναμική που έχει η ομάδα. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που οι φίλαθλοι ένιωσαν ότι η ομάδα μπορεί να έχει ρεαλιστικά υψηλούς στόχους. Πρέπει να κοιτάξουμε πολλά χρόνια πίσω για να δούμε τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση και τόσο κοντά στον πρώτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πετύχαμε τον τελικό μας στόχο ή ότι πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε. Αλλο η ανταγωνιστική ομάδα που είχαμε πέρυσι κι άλλο η μεγάλη ομάδα που τώρα πια θέλουμε. Υπάρχει μία απόσταση, την οποία πρέπει να καλύψουμε.
Οι μεγάλες ομάδες δημιουργούνται είτε με πολλά λεφτά, που είναι ο πιο γρήγορος τρόπος, είτε με χρόνο, ο οποίος χρειάζεται στη δική μας περίπτωση. Κι όταν λέμε χρόνο δεν μιλάμε για ένα ούτε για δύο χρόνια. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία της περσινής ομάδας, που ήταν οργανωμένη, με χαρακτήρα, με ρεαλισμό, και να δώσουμε κάτι παραπάνω όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού μας. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα κάνει την ομάδα να συνάδει με την ιστορία, τη δυναμική του κόσμου και τους οπαδούς μας. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί υπάρχουν μεγάλο πάθος και θέληση για έναν τίτλο.
Ο κόσμος όμως ξέρει ότι πάντα μιλάω ειλικρινά, ποτέ δεν πουλάω ψεύτικα όνειρα. Τα όνειρα για τίτλο τα έχουμε όλοι μας και θα προσπαθήσουμε να τα πραγματοποιήσουμε. Εάν δεν πίστευα σε αυτό που έκανα, μετά την περσινή χρονιά που ήταν επιτυχημένη και με τις προτάσεις που είχα για πολλά χρήματα θα μπορούσα να είχα φύγει. Δεν το έκανα από σεβασμό προς τους οπαδούς και προς αυτό που θέλω να κάνω, μία μεγάλη ομάδα που να διεκδικεί τίτλους, αλλά και λόγω της εξαιρετικής σχέσης που έχω με τους κ. Ζαγοράκη και Βρύζα».
- Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή αυτά τα δύο χρόνια;
«Η αλλαγή στη νοοτροπία μας από τον πρώτο στο δεύτερο χρόνο είναι πιο σημαντική από κάθε νίκη, ακόμη και σε ένα ντέρμπι».
- Και η πιο δύσκολη στιγμή;
«Με τον Θρασύβουλο στο Κύπελλο. Μου άνοιξε τα μάτια αυτό το αποτέλεσμα. Δεν περίμενα τέτοια πραγματικότητα όταν ήρθα να αναλάβω τον ΠΑΟΚ. Ηταν μία στιγμή αρνητική, που έκανε ξεκάθαρο στη συνείδησή μου τι ανέλαβα και τι θα έπρεπε να κάνω για να αλλάξω τα πράγματα. Τότε κατάλαβα ότι ο πρώτος χρόνος θα ήταν πολύ δύσκολος, τα πράγματα δεν θα κυλούσαν όπως θα ήθελα, αλλά ήταν σημαντικό γιατί θα είχαμε χρόνο να αλλάξουμε αυτά που θέλαμε».
- Σκεφτήκατε ποτέ να φύγετε ή αισθανθήκατε κίνδυνο;
«Οχι, ποτέ δεν το σκέφτηκα, ούτε αισθάνθηκα κίνδυνο, γιατί είναι πολύ σημαντική η επαγγελματική σχέση του προέδρου με τον προπονητή».
"Είμαι ρεαλιστής, όχι συντηρητικός"
- Είστε συντηρητικός ως προπονητής;
«Καθόλου. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί το λένε αυτό. Ισως μπερδεύουν τη λέξη συντηρητικός με τη λέξη ρεαλιστής. Εάν εγώ έπαιζα όπως ήθελαν οι οπαδοί να παίξουμε, δεν θα βγαίναμε 2οι, αλλά 5οι ή 6οι. Εάν έχω να επιλέξω τη 2η θέση με αγωνιστικό στυλ που θα έχει καλή αμυντική λειτουργία, θεωρώ ότι είναι καλύτερο για το σύλλογο. Προτιμώ να έχω ομάδα με τα χαρακτηριστικά στοιχεία που προσπαθούμε να βάλουμε τώρα Αλλο είναι ο ρεαλισμός κι άλλο ο συντηρητισμός.
Να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε ορισμένες ομάδες με τα ίδια όπλα που έχουν αυτές. Ο ΠΑΟΚ ήθελε πριν από δύο χρόνια να αντιμετωπίσει ομάδες στο δικό τους επίπεδο, με όπλα που δεν είχε. Και βλέπουμε τι γινόταν μετά στο γήπεδο, με 10.000 κόσμο και λιγότερο. Πόσο καιρό είχε ο ΠΑΟΚ να παρουσιάσει αυτήν τη δυναμική, με τους οπαδούς συσπειρωμένους, να πιστεύουν σε αυτό που βλέπουν; Καταλαβαίνω ότι οι οπαδοί θέλουν πάντα το κάτι παραπάνω, αλλά κι εγώ θέλω το κάτι παραπάνω».
- Οι οπαδοί θέλουν νίκη στα λεγόμενα «ντέρμπι». Κι αυτό δεν το είδαν πέρυσι...
«Και πέρυσι θα μπορούσαμε να τους κερδίσουμε, εάν αυτό που έγινε στο Κύπελλο με τον Ολυμπιακό γινόταν στο πρωτάθλημα. Δεν έγινε όμως επειδή δεν προσπαθήσαμε. Μπορείτε να ρωτήσετε όποιον παίκτη είχα στην καριέρα μου να σας πει εάν ποτέ ζήτησα από τους παίκτες όχι να κερδίσουν, αλλά να μη χάσουν. Εάν σας πει κάτι διαφορετικό, θα αποσυρθώ. Είμαι ρεαλιστής. Ο στόχος μας είναι η νίκη, αλλά εάν δεν μπορούμε να το πετύχουμε, τότε δεν θέλουμε να χάσουμε και όλες οι μεγάλες ομάδες το ξέρουν αυτό.
Μεγάλες ομάδες είναι αυτές που παίζουν πάντα για τη νίκη και, όταν από συγκυρίες και συνθήκες ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν, θέλουν να μη χάνουν. Δείτε τι έγινε με τη Χίρενφεϊν. Η φάση του γκολ ξεκινά από δικό μας πλάγιο κι αυτήν τη φάση δεν κάνει μεγάλη ομάδα. Εάν δεν μπορείς να βάλεις γκολ σε αυτό το σημείο, κοιτάς να πας με 0-0 στα αποδυτήρια».
«Μπορούσε ο Κοντρέρας δεξί μπακ...»
- Εγινε λάθος στον προγραμματισμό για τη θέση του δεξιού μπακ;
«Ναι μεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε λάθος, αλλά ήμουν σίγουρος ότι ο Κοντρέρας τουλάχιστον αρχικά θα μπορούσε να παίξει εκεί, εάν ο Σνάουτσνερ δεν μπορούσε. Δεν είναι εύκολο να βρεις δεξί μπακ που να κάνει τη δουλειά. Θέλαμε να είναι σαν παίζουμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, απελευθερώνοντας ουσιαστικά τον Λίνο. Εάν ήξερα ότι ο Κοντρέρας θα είχε αυτό το πρόβλημα, τότε ναι, θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει διαφορετικά».
- Δεν είναι παράδοξο να αλλάξει θέση ο Κοντρέρας σε αυτή την ηλικία;
«Δεν είναι τόσο παράδοξο όσο φαντάζεται ο πολύς κόσμος. Στην εθνική ομάδα ουσιαστικά εκεί παίζει ως τρίτος κεντρικός αμυντικός από δεξιά, κάτι σαν αυτό που θέλαμε κι εμείς να κάνουμε. Δεν νομίζω ότι είναι παράδοξο αυτό που ήθελε να κάνει η ομάδα. Επειτα από όλα αυτά που έχουν συμβεί, η πιο απλή λύση θα ήταν να είχαμε κάνει μία μεταγραφή δεξιού μπακ».
«Παίζουν μόνο 11...»
-Υπάρχει και η περίπτωση Βερόν. Ηταν όαση στον ΠΑΟΚ την πρώτη σας χρονιά και τώρα είναι εκτός ενδεκάδας μόνιμα. Αυτό δείχνει και πόσο έχει βελτιωθεί η ομάδα;
«Αλλη ήταν η ομάδα πριν από δύο χρόνια κι άλλη τώρα. Ο ΠΑΟΚ έχει Φωτάκη, Σορλέν, Αμπουμπακάρι αυτήν τη στιγμή. Μένουμε κολλημένοι σε ένα όνομα. Εάν έπαιζε ο Βερόν, θα λέγαμε γιατί δεν παίζουν ο Φωτάκης, ο Ιβιτς ή ο Σορλέν. Το ρόστερ είναι διαφορετικό και για αυτά που θέλω να δω στον αγωνιστικό χώρο οι προοπτικές του είναι διαφορετικές από αυτές που είχε πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν τον υπολογίζω. Εάν έρθει η στιγμή που θα είναι πιο χρήσιμος αυτός, θα παίξει. Πρέπει να καταλάβουν και οι παίκτες ότι παίζουν μόνο οι 11. Πριν από δύο χρόνια η πραγματικότητά μας ήταν τελείως διαφορετική. Για αυτό και οι ομάδες περνούν από διάφορα στάδια και εξελίσσονται. Ακόμη και ομάδες που έχουν κερδίσει Τσάμπιονς Λιγκ αλλάζουν».
«Ο Αναστασάκος ζήτησε να φύγει»
-Την τελευταία μέρα των μεταγραφών ήρθε ο Μουν κι έφυγε ο Αναστασάκος. Θέλω το σχόλιό σας...
«Είναι προφανές γιατί έγινε η κίνηση με τον Μουν. Δεν έχει πρόβλημα με το Κόπα Αφρικα και για το άλλο θέμα που τον απασχολεί, το ξέρουμε και πιστεύουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε. Τον ενάμιση χρόνο που ήταν με την ομάδα ο Αναστασάκος είχε καταπληκτική συμπεριφορά. Ηταν υπόδειγμα σε προπονήσεις και παιχνίδια. Ηταν δική του επιθυμία να φύγει. Το είχε ζητήσει εδώ και καιρό, το είπε πριν ξεκινήσει η σεζόν και το έκανε ξανά τώρα.
Είναι κάτι που το καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί νιώθει ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή, είναι 32 ετών και θέλει να παίζει. Εμείς έχουμε και τον Παπάζογλου, που έχει πολλές δυνατότητες, οπότε δεν θα είχε λογική να τον μπλοκάρουμε και να μην μπορεί να φύγει. Για αυτό και το δεχτήκαμε. Εχουμε όμως Μουσλίμοβιτς, Φιλομένο, Παπάζογλου και ο Ηλίας έχει στο παιχνίδι του χαρακτηριστικά που έχουν οι παίκτες μας, οπότε νομίζω ότι δεν θα είναι πρόβλημα».
«Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται νέο γήπεδο»
-Την Κυριακή η Τούμπα γίνεται 50 χρόνων. Τι λέτε;
«Και στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ζήτημα με τα γήπεδα που είναι παλιά, αλλά οι οπαδοί είναι συνδεδεμένοι με αυτά. Κι εκεί οι οπαδοί αντιδρούν. Είναι λογικό, γιατί υπάρχουν γήπεδα που κουβαλούν αξία και μνήμες. Ολοι αναγνωρίζουν ότι το καλύτερο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία είναι τα πολλά νέα γήπεδα. Με διαφορετικές συνθήκες για όλους και πολύ προσοδοφόρα.
Εχουν έσοδα από τους οπαδούς και τις υποδομές που υπάρχουν δίπλα σε αυτά. Το καλύτερο για τον ΠΑΟΚ θα ήταν να φτιάξει ένα νέο γήπεδο. Το ίδιο καλό θα είναι για τον ΠΑΟΚ όπου κι αν γίνει, εάν έχει εκτός από το αθλητικό του κέντρο κι ένα νέο γήπεδο. Και δεν πρόκειται να χάσει τίποτα από τη δυναμική και την ατμόσφαιρα, γιατί όλα αυτά τα φτιάχνουν οι οπαδοί και όχι το γήπεδο».
«Σε ένα μήνα θα δείτε τη διαφορά...»
-Η χρονιά ξεκίνησε στραβά. Τραυματισμοί, αποκλεισμός από Χίρενφεϊν, το περιστατικό με Κονσεϊσάο. Αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά;
«Η ομάδα, σε αντίθεση με πέρυσι, έπρεπε να προετοιμαστεί πολύ γρήγορα για να διεκδικήσει τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έπειτα από χρόνια. Υπήρχε άγχος και στον κόσμο και στους παίκτες, που ήθελαν να κάνουν το καλύτερο, ενώ είχαμε και ατυχίες, όπως του Κοντρέρας. Είναι πολύ σημαντικός παίκτης για μας και θα μπορούσε να βοηθήσει. Εχει έναν τραυματισμό που εγώ δεν έχω δει ξανά στα 40 χρόνια που είμαι στο ποδόσφαιρο. Ο Μουσλίμοβιτς είχε πολύ καλή προετοιμασία, σε αντίθεση με πέρυσι, ξεκίνησε καλά, πέτυχε γκολ με τη Βαλερένγκα, τραυματίζεται και όταν γυρίζει έχει χάσει το ρυθμό του.
Ο Σνάουτσνερ πάτησε λάθος μέσα στο γήπεδο. Είναι τραυματισμοί που δεν μπορείς να τους εξηγήσεις εύκολα και δεν έχουν να κάνουν με δυνατούς ρυθμούς προπόνησης. Μείναμε από δεξί μπακ, μετά ήρθε το πρόβλημα του Φωτάκη, που είχε ρυθμό και είχε ενσωματωθεί στην ομάδα. Ακόμη κι έτσι όμως, ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από τη Χίρενφεϊν. Δεν ήμασταν, όμως, αποτελεσματικοί. Ο αντίπαλος έκανε μισή ευκαιρία και έβαλε ένα γκολ κι εμείς με πολύ περισσότερες ευκαιρίες δεν τα καταφέραμε».
-Μήπως θα έπρεπε να είχατε κάνει κάτι διαφορετικό, να ρισκάρετε;
«Να ρισκάρω τι; Η ομάδα στο πρώτο παιχνίδι από ένα σημείο και μετά έπαιζε ουσιαστικά με 4 επιθετικούς, όπως περίπου έγινε με τον Λεβαδειακό στο δεύτερο ημίχρονο. Μπήκαμε και στα δύο παιχνίδια με επιθετικούς προσανατολισμούς. Είναι πολύ εύκολο να λες εκ των υστέρων ότι, εάν είχαν παίξει αυτοί, θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα. Ναι, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Μας στοίχισε το πρόβλημα με το δεξί μπακ. Μην ξεχνάτε ότι ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι για Βιτόλο και Βιεϊρίνια.
Εγινε σπουδαία δουλειά από τον Ζήση Βρύζα. Είχα και τους δύο παίκτες στο πλάνο μου, για να γίνουμε πιο γρήγοροι. Είναι αλήθεια ότι κάποια πράγματα δεν έγιναν όπως τα θέλαμε και μπροστά στην πίεση του χρόνου για την Ευρώπη ίσως και να πήραμε ορισμένες βιαστικές αποφάσεις. Η δουλειά που έγινε είναι καταπληκτική, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αλλες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χρήματα και να πάρουν παίκτες κι άλλες πρέπει να περιμένουν, όπως εμείς».
-Πότε θα παίξει ο ΠΑΟΚ όπως θέλετε;
«Σε ένα μήνα το πολύ θα φαίνεται πραγματικά η διαφορά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και το δεύτερο ημίχρονο με τον Λεβαδειακό έδειξε μία διαφορά. Ολοι οι προπονητές πλέον ασχολούνται με το τρανζίσιον γκέιμ, να μειώσεις δηλαδή το διάστημα από την άμυνα στην επίθεση Μου είπαν ότι με τον Λεβαδειακό παίξαμε διαφορετικά. Ναι, αλλά όχι σαν σύστημα, ως ενέργειες. Στο πρώτο γκολ κλέβουμε την μπάλα, δεν περιμένουμε τον αντίπαλο να οργανωθεί, αλλά βγαίνουμε μπροστά, στο δεύτερο ο Κουτσιανικούλης κερδίζει στο κέντρο και φεύγει μπροστά.
Ο ΠΑΟΚ θα έχει φέτος περισσότερες δυσκολίες από πέρυσι. Γιατί τώρα τον ξέρουν και τον σέβονται περισσότερο. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ είχε μία καταπληκτική σεζόν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αγωνιζόταν δεν μπορεί να φέρει τίτλους, δεν μπορεί να φέρει πρωτάθλημα. Για αυτό είπα ότι κρατάμε τα θετικά της περσινής ομάδας και θέλουμε να βάλουμε νέα στοιχεία, όπως η ταχύτητα».
-Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον κόσμο του ΠΑΟΚ;
«Μερικές φορές νιώθω ότι οι οπαδοί μπερδεύουν αυτά που λέω για τη δυναμική του συλλόγου. Αισθάνομαι ότι μερικές φορές το δέχονται σαν προσβολή για τη δυναμική του συλλόγου, την οποία όμως γνωρίζω πολύ καλά. Αυτό που θέλουμε κι εγώ κι ο πρόεδρος είναι να πετύχουμε να φτάσει η ομάδα εκεί που πρέπει. Θα χρειαστούν, όμως, θυσίες και να είμαστε ρεαλιστές. Ετσι όπως είναι το ποδόσφαιρο δεν αρκεί να φοράμε τις φανέλες και να έχουμε τους οπαδούς. Δημιουργούμε μία πολύ καλή ομάδα, θέλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, έχουμε το όνειρο και είμαστε ικανοί να το διεκδικήσουμε. Τώρα μπορούμε να μπούμε σφήνα στους πρώτους».
-Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα;
«Υπάρχουν αρκετές ομάδες που θα το διεκδικήσουν και μόνο μία που κινδυνεύει να το χάσει. Ο Ολυμπιακός, επειδή αυτός είναι ο πρωταθλητής. Ολοι οι υπόλοιποι έχουμε μόνο να κερδίσουμε».
«Καταπληκτική η συνεργασία με Ζαγοράκη, Βρύζα»
-Πότε θα υπογράψετε το νέο σας συμβόλαιο;
«Οταν το φέρει μπροστά μου ο πρόεδρος. Ουσιαστικά για μένα το συμβόλαιο είναι υπογεγραμμένο. Ο,τι είχαμε πει στο Μόναχο με τον πρόεδρο πριν από δύο χρόνια έγινε. Τα λόγια για μας είναι πιο σημαντικά από τα γραπτά».
-Ξέρετε ότι ο ΠΑΟΚ έκανε 41 αλλαγές προπονητών τα τελευταία 30 χρόνια;
«Ισως για αυτό και η ομάδα δεν έκανε όσα αξίζει σύμφωνα με τη δυναμική του συλλόγου και έχει τόσα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Ολοι λένε ότι τους αρέσουν το αγγλικό μοντέλο και η οργάνωση, αλλά πρέπει να κοιτάμε τι κάνουν και με τους προπονητές. Αυτός που διατηρεί προπονητή πολλά χρόνια κερδίζει τίτλους».
-Είναι επιτυχημένος πρόεδρος ο Ζαγοράκης;
«Αρκεί να δούμε τι έχει κάνει μέχρι τώρα για τον ΠΑΟΚ και ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στο μέλλον. Σε λίγα χρόνια θα λέμε ότι το έργο του είναι μεγάλο, έφερε την ομάδα κοντά στη διεκδίκηση τίτλου, ενώ είναι τεράστια η σημασία του αθλητικού κέντρου».
-Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Ζήση Βρύζα;
«Καταπληκτική 200% και με τον Βρύζα και με τον πρόεδρο. Ο Βρύζας θα πρέπει να είναι το υπόδειγμα για το τι θα έπρεπε να είναι και να σημαίνει τεχνικός διευθυντής. Εχει τη βάση στο χαρακτήρα του. Εχει καλές γνωριμίες με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, ξέρει πώς λειτουργεί ένας σύλλογος, ότι δεν πρέπει να μπερδεύονται οι αρμοδιότητες, ενώ εκμεταλλεύτηκε εξαιρετικά τα χρόνια που έπαιξε στο εξωτερικό».
«Αδικο σύστημα τα πλέι οφ»
-Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε και δεν το καταφέρατε;
«Παρ' όλο που οι προπονητές είμαστε αρκετά απαιτητικοί και δύσκολη φάρα, νομίζω ότι το 95% αυτών που θέλαμε να αλλάξουμε έχει γίνει. Αρα δεν θα άλλαζα πολλά από αυτά που έχουν γίνει. Αν μπορούσα όμως, θα άλλαζα σίγουρα τα πλέι οφ. Είναι άδικο το σύστημα. Πέρυσι ήμασταν εμείς, φέτος μπορεί να είναι άλλη ομάδα. Είναι άδικο όχι τόσο για μένα όσο για τους ποδοσφαιριστές που πάλεψαν, αλλά και για το σύλλογο. Είναι κάτι που λίγος κόσμος καταλαβαίνει».
-Ναι, αλλά γιατί ο ΠΑΟΚ, ενώ ήταν 2ος στην κανονική περίοδο, δεν τα κατάφερε στα πλέι οφ;
«Η ομάδα ήταν δουλεμένη για να τα καταφέρει σε ένα μαραθώνιο όπως το πρωτάθλημα. Είχε σταθερότητα. Σε ένα μίνι τουρνουά, όπως τα πλέι οφ, παίζουν άλλα πράγματα ρόλο κι εξαρτάσαι πολύ από τη συγκεκριμένη φόρμα και μέρα που θα είναι κάθε ποδοσφαιριστής. Κι αυτό είναι περίπλοκο για μία ομάδα που είναι καλή, αλλά και σταθερή. Μεγάλο ρόλο έπαιξε το πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, γιατί η ομάδα θα μπορούσε, αν και με 10 παίκτες, να βάλει ένα γκολ στο 80' και όλα να ήταν διαφορετικά. Δεν το πετύχαμε, αλλά το δεχτήκαμε κι άλλαξε η ιστορία».
«Κανείς δεν ήθελε τον Κουτσιανικούλη περισσότερο από μένα!»
-Τι λέτε για τη λαχτάρα που έχει ο κόσμος και θέλει να δει τον Κουτσιανικούλη;
«Ποιος, όμως, τον έφερε εδώ; Οι οπαδοί ή ο προπονητής τον ζήτησε να έρθει στην ομάδα; Οπότε ξεκινάμε με αυτό το παράδοξο. Γιατί αυτός που είπε στη διοίκηση να φέρει τον Κουτσιανικούλη ήμουν εγώ, γιατί πιστεύω στις ικανότητες που έχει. Αλλιώς δεν θα είχα ζητήσει από τη διοίκηση να τον φέρει. Είπα ''ναι, πληρώστε'', γιατί έχει πολλές δυνατότητες. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τον πιστεύει περισσότερο απ' όσο εγώ. Ενα άλλο πράγμα είναι εάν ο Κουτσιανικούλης έχει αυτήν τη στιγμή την ποδοσφαιρική παιδεία και όχι μόνο το ταλέντο για να ανταποκριθεί σε αυτά που ζητά η ομάδα από οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή παίζει στη θέση του.
Κι εγώ λέω ότι αυτήν τη στιγμή όχι, όσον αφορά την ποδοσφαιρική παιδεία. Θα χρειαστεί χρόνο για να είναι μια πολύ σημαντική μονάδα για την ομάδα. Εάν δεν γίνει αυτό, υπάρχουν παραδείγματα πολλών ποδοσφαιριστών που είχαν τον ταλέντο, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν εκεί που πρέπει και να εκμεταλλευτούν αυτό που είχαν. Πριν από τέσσερα χρόνια λέγαμε ακριβώς τα ίδια για τον Κονέ. Δεν με άκουγε τότε όμως. Αλλο είναι οι δυνατότητες που έχει ένας παίκτης κι άλλο τι θα κάνει. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα δύο πρώτα χρόνια δεν ήταν βασικός.
Και είναι σούπερ ταλέντο, αλλά πρέπει το ταλέντο του να το καλουπώσει με την αθλητική παιδεία. Πάνω από όλα είναι η ομάδα και όχι ο ποδοσφαιριστής. Κι εκτός αυτού πρέπει να ξέρει και τη θέση του, για να ξέρει πώς να ανταποκριθεί. Ο Κουτσιανικούλης έχει διάθεση και θέληση, μαθαίνει τι πρέπει να κάνει όταν δεν έχει την μπάλα στα πόδια του, τις κινήσεις που πρέπει να κάνει και είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο».
-ΘΕΜΑ ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ
«Ολοι είναι το ίδιο»
-Με τον Κονσεϊσάο τι θα κάνετε;
«Είναι ζήτημα που λύθηκε εσωτερικά. Εγινε ξεκάθαρο ότι δεν μας άρεσε η συμπεριφορά, δεν τις θέλουμε αυτές τις συμπεριφορές. Θέλουμε η ομάδα να λειτουργεί σαν οικογένεια. Ολοι είναι σημαντικοί, αλλά όλοι είναι το ίδιο. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να του δώσουμε μία ευκαιρία, γιατί έχει βοηθήσει με τον τρόπο του την ομάδα. Κάθε παίκτης έχει στιγμές αδυναμίες, ίσως και λιγότερο θετικά στοιχεία. Του επιβλήθηκε η ποινή που θεωρήσαμε ότι πρέπει να του επιβληθεί, το θέμα θεωρείται λήξαν και πιστεύουμε και περιμένουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Τον υπολογίζω κανονικά όπως όλους τους άλλους και συνεχίζει να είναι σημαντικός για την ομάδα».
ΘΕΜΑ ΓΚΑΡΣΙΑ
«Δεν υπάρχει χώρος για δύο»
Δημιουργήθηκε μία περίεργη κατάσταση με τον Γκαρσία, με το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί, αλλά και το εάν είναι πολυτέλεια για την ομάδα να έχει έναν παίκτη 600.000 ευρώ στον πάγκο...
«Ο Γκαρσία είναι σίγουρα μέρος του ρόστερ και υπολογίζεται. Εχοντας όμως στο πίσω μέρος του μυαλού ότι δύσκολα θα αγωνίζεται παραπάνω απ' ό,τι ένας ποδοσφαιριστής με αμυντικό προσανατολισμό στην ενδεκάδα, δεν υπάρχει χώρος για δύο. Εάν οι ποδοσφαιριστές καταφέρουν να προσαρμοστούν σε αυτό, έχει καλώς. Εάν όχι? Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτήν τη στιγμή αυτός που παίζει είναι ο Βιτόλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ο Γκαρσία σημαντικός ποδοσφαιριστής και δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσω. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν όλοι ότι κάποιες φορές θα παίζουν και κάποιες όχι. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.173

  Βόλεϊ Ανδρών Final-4 Λάρισα  29-30 Μαρτίου