28/2/08

photo N399



paok-oxyro - FC PAOK GR

Τι έχει γίνει φέτος ΠΑΟΚΑΡΕΣ μου ;
Πώς γίνεται αυτό το πράγμα ; Να είσαι όγδοος ή έκτος στην βαθμολογία και να μαζεύεις 30.000 κόσμο στο γήπεδο ; Μήπως είμαστε βρεττανική ομάδα ;
Πώς γίνεται παίκτες ΜΕΓΑΛΟΙ που έχουν φορέσει τη φανέλλα της ΟΜΑΔΑΡΑΣ μας, να ΜΗΝ μπορούν να εξηγήσουν το ΠΡΑΓΜΑ αυτό ; Πώς γίνεται ο Κωστίκος, η Αλεκάρα ο Αλεξίου, ο Στέφανος ο Μπορμπόκης, ο Κούλης ο Αποστολίδης, ο Κώστας Λαγωνίδης και άλλοι να αναρωτιούνται και να ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ;;; !!!!
Ξέρω, ξέρω. Αλλά ήθελα να το γράψω.
Ο ΠΑΟΚ μεγαλούργησε με τη δημιουργία ενός μεγάλου γηπέδου, του ΝΑΟΥ. Για 3 χρόνια, από το 1956 ως το 1959, πολλοί άνθρωποι χτίζαν πέτρα-πέτρα το μεγάλο ΝΑΟ του ποδοσφαίρου, την «Τούμπα», όπως έχει μείνει να λέγεται. Ερχόντουσαν μετά το μεροκάμματο, και –λέγεται, και δεν έχω λόγο και στοιχεία να μην το πιστέψω- και αμισθί, αφιλοκερδώς, βοηθούσαν στην ανέγερση του γηπέδου. Τόση αγάπη.
Και γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο σύλλογος άρχισε να γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αντάξιος της πόλης όπου γεννήθηκε. Της Βασιλέυουσας, της Πόλης, της Κωνσταντινούπολης, της Χιλιετούς Πρωτεύουσας του Κόσμου. Την Άπαρτη πόλη.
Το 1959 ξεκίνησε το Εθνικό Πρωτάθλημα Ελλάδος, Α’ Εθνική, πριν (εκτρωματικά) ονομαστεί «Σούπερ – λιγκ», προ διετίας. Ο ΠΑΟΚ είναι φυσικά, στις μόνες ΤΕΣΣΕΡΙΣ ομάδες που έχουν παίξει σε ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ, μαζί με ολυμπιακό, παο, άεκ. 1 λιγότερη συμμετοχή έχει βέβαια ο ηρακλής, με την τιμωρία- υποβιβασμό του 1983 περίπου (λόγω αποκάλυψης δωροδοκίας σε ματς κυπέλλου με εμάς) , 2 λιγότερες ο πανιώνιος (νομίζω ή τρεις) και ο άρης, ομάδα της Θεσσαλονίκης. (Έδρα έχει πίσω από τη μάντρα του κυρ-Μήτσου, στη Νέα Ελβετία).
2 συμμετοχές στην Α’ Εθνική έχει και ο Μακεδονικός, του οποίου ο πρόεδρος έγινε μετά πρόεδρος και σε εμάς (Θωμάς Βουλινός).

Η ομάδα της δεκαετίας του ’70 ήταν απλά εκπληκτική. Εγώ δεν την είδα ποτέ να παίζει. Όμως μια φορά στη ζωή μου έχω δει τον Γιώργο Κούδα να παίζει, στον άτυχο τελικό κυπέλλου του 1983, στο ΟΑΚΑ, όταν χάσαμε (βλακωδώς) με 2-0, Μαύρος 1ο, Βλάχος στο ’80. Έχοντας νικήσει την αεκ εκείνη τη χρονιά 1-3 στην Κόρινθο (τιμωρία αεκ) και 5-0 στο ΝΑΟ. Και τη προηγούμενη χρονιά 6-1 στο ΝΑΟ για το κύπελλο. Το γκολ που έχασε, (ο Μεγαλέξαντρος του ελληνικού ποδοσφαίρου) δεν χανόταν, τρεις φορές το έχασε….
Όλοι λένε ότι αυτή η ομάδα έπρεπε από τους 20 τίτλους της δεκαετίας έπρεπε να πάρει τους 12 περίπου. Πήρε ένα ένδοξο πρωτάθλημα το 1976, και μόνο 2 κύπελλα, αντί ΟΛΑ. Το 1972 και 1974.
Παίζοντας 5 σερί τελικούς !!! Το οποίο είναι (νομίζω) ρεκόρ μέχρι σήμερα.
1970 0-1 με άρη, Καυτατζόγλειο, χαμένο πέναλτυ Κούδας. Απίστευτη Κερκίδα. Απίστευτη.
1971 ολυμπιακό 1-3, 1972 2-1 παο, 1973 0-1 ολυμπιακό, 1974 4-3 ολυμπιακό.
Δυο χρόνια δεν παίξαμε, και 1977 1-2 παο, 1978 0-2 αεκ.
Δηλαδή από τους 9 τελικούς, παίξαμε τους 7 !!!!!!!!


Όμως, η ΜΕΓΑΛΗ αυτή ομάδα, που θα έχει πάντα ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ θέση στην ιστορία του ΠΑΟΚ μας, έδωσε την θέση της σε μια ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ, με ένα τρόπο ΣΠΑΝΙΟ και ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Όταν ο Γιώργος Κούδας, ο Σταύρος Σαράφης, ο Κούλης Αποστολίδης, ο Ιωσηφίδης (ο μεγάλος αρχηγός, που σήκωσε ΔΥΟ πρωταθλήματα με την ΠΑΟΚΑΡΑ μας), ο Κερμανίδης, ο Παρίδης, ο Φούρτουλα, ο (αείμνηστος) Φουντουκίδης (που βοήθησε και σαν προπονητής), ο μεγάλος χαφ Τερζανίδης, αλλά και ο ασλανίδης (άσχετα που πήρε άλλο δρόμο μετά- ο γούναρης δεν αναφέρεται από εμένα, δεν υπάρχει), ΕΔΩΣΑΝ τη θέση τους σε ΑΥΤΟΥΣ που οδήγησαν την Ελλάδα στα τελικά του Εύρο 1981 στην Ιταλία, όταν η εθνική είχε 5-6 παίκτες της ΠΑΟΚΑΡΑΣ μας στην ενδεκάδα, και με προπονητή μάλιστα τον εμπαθή προς την ΟΜΑΔΑΡΑ μας κ. Αλκέτα :
Ποιον να πρωτοπείς μεγάλο, ποιον να πρωτοθαυμάσεις ;
Γιώργος Κωστίκος, για μένα ιερό τέρας του ΠΑΟΚ, που τίμησε τον σύλλογο και το 1985 (μεταγραφή ολυμπιακό) και το 2005 (έλευση νεαρών παικτών)
Γιώργος Σκαρτάδος, ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ παίκτης που έχω δει σε γήπεδο. Απίστευτο πάθος, μηδέν κίτρινες, γκολ σαν σέντερ-φορ, έπαιξε 8 θέσεις στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Ο μεγάλος ΑΡΧΗΓΟΣ. Δεν περιγράφεται ο Σκαρτάδος. Μεγάλη αδικία οι λίγες εμφανίσεις του στην εθνική. Ξεκίνησε το 1982 στον ΠΑΟΚ, σαν δεξί μπακ, σήκωσε ένα πρωτάθλημα. Διέπρεψε σε μεγάλη ηλικία και ως λίμπερο (δυστυχώς σε άλλες ομάδες), όπως είχε προβλέψει ο Τάις Λίχμπρεχτς.
Νίκος Αλαβάντας, καψούρα μου. Τέτοια μπάλλα, κανείς αμυντικός στην Ευρώπη δεν ήξερε τη δεκαετία ’80. Λίμπερο μεγάλο, αλλά και ασύγκριτο δεξί μπακ, ακόμα και αριστερό (σιγά τα ωά), στόπερ μπορούσε, έχει παίξει και χαφ.
Βασίλης Βασιλάκος. Σίγουρα ο νέος Κούδας. Αν δεν είχε τα προβλήματα υγείας, θα ξεχνούσαμε τον Κούδα (!!!!)
Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ χανιώτης Γιάννης Δαμανάκης !! Συνδετικός κρίκος των δυο ΜΕΓΑΛΩΝ ομάδων, μαζί με τον μεγάλο Άγγελο Αναστασιάδη και τον μέγιστο Χάρη Μπανιώτη. Τον «έξυπνο» και «παγωαίματο» χαφ και τον σέντερ-μπακ «τοίχος», με 5 γκολ την σεζόν. Γεια σου, ρε Χάρη ! Στο 6-1 σκόραρε (το τέταρτο).
Ο Κυριάκος Αλεξαντρίδης. Αριστερό πόδι, δεν έβρισκες τότε… Τέρμα παίζαν.
Και αυτοί, μαζί με τον πυλαιώτη Απόστολο Τσουρέλα, το Ναουσαίο Θωμά Σίγγα, τον πατρινό (τρελλό ΠΑΟΚΙ) Γιάννη Ψαρά. Αλλά και τον «φονιά», Χρήστο δημόπουλο, που λόγω των γνωστών γεγονότων, δεν έχει την θέση που τον αρμόζει στην ιστορία μας. Ξεχάστηκε ο «Φονιάς». Μαυρομάτης, Καρασαββίδης,

Και αυτή η ομάδα, ΠΑΟΚΑΡΕΣ μου, κόντεψε να φτερουγίσει (αν δεν το έκανε) ΑΚΟΜΑ πιο ψηλά από την πρώτη !! Αν είναι δυνατόν ! Μπάγερν, Άιντραχτ, πρωτάθλημα ‘85 (παραλίγο ντάμπλ !!), 4-0 ολυμπιακό 1984, 4-1 1986, 6-1 1987. 5-0 αεκ 1982, 6-1 1981, 1-3 1982. 4-0 ημιτελικό παο 1985 και τόσα άλλα ! Πάντα ΝΙΚΗ με παο. ΠΑΝΤΑ νίκη με ολυμπιακό. Γκόμενα η αεκ, όπως σήμερα ο άρης.
1981 τελικός 1-3 ολυμπιακό, 1983 τελικός αεκ 0-2, 1985 πρωτάθλημα και τελικό 1-4 από αελ.


Αλλά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ανέκοψε αυτή την μεγάλη ομάδα. Για να γυρίσω στον λόγο που τα γράφω. Τίποτα άλλο. Με οργανωμένο σχέδιο. Και από το 1984 ΤΡΩΝΑΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ. Από το 1996, τρώγαν και ΜΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ τις σάρκες του ΠΑΟΚ. Όμως τώρα ΔΕΝ τρώνε τις σάρκες του ΠΑΟΚ, και αυτό ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΤΑΝΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΕΙ.
Η τρίτη ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ θα γεννηθεί. Είναι απόλυτα, μαθηματικώς βέβαιο. Διότι ο ΠΑΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ. Είμαστε η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ με τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΟ. Το ποδόσφαιρο για εμάς είναι ΓΙΟΡΤΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ !

Και όλοι εμείς, που ξέρουμε ότι ο ΠΑΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, γυρίσαμε.
Και δεν θα ευχαριστεί μόνο η διοίκηση το ΛΑΟ.
Συγχαρητήρια, που δείχνετε εμπιστοσύνη στο ΛΑΟ και
- Ρίξατε τα κάγκελα, διώξατε τα ΜΑΤ (το γήπεδο ΔΕΝ είναι πεδίο βολής, να ασκούνται νέοι ψαρόμπατσοι). Που βγάζετε ανακοίνωση «Παρακαλήστε να μην εισέρχεστε άλλοι στην 4»
- Που κλείσατε τόσες υποθέσεις προσφυγών.
- Που κάνατε διακανονισμό για πληρωμή χρεών.
- Που οργανώσατε σε χρόνο-ρεκόρ τμήμα μεταγραφών και φέρατε τόσο σπουδαίους παίκτες.
- Που είστε μια γροθιά, ανακοινώσεις εναντίον πσαπ, αρη, κτλ
- Για τις χορηγίες,κτλ κτλ κτλ

Για το ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ με τις μηνύσεις. Να ξέρετε, ότι θα βρείτε λυσσαλέα αντίσταση. Πολλοί ετερόκλητοι θα βρεθούν αντίπαλοι στο δρόμο σας. Διότι οι ομάδες είναι (Π)ΑΕ και ο καπιταλισμός δεν θα επιτρέψει να δικαιωθούμε. Όμως, ΑΥΤΟ ίσως είναι και το «τσιμέντο» που θα μας ενώσει. Και να είστε σίγουροι ότι όσο παλεύουμε για το άμοιρο το ποδόσφαιρο, και ατσαλώνουμε, και κερδίζουμε και νίκες στο γήπεδο, τόσο θα πληθαίνουν οι σύμμαχοι. Διότι το ποδόσφαιρο είναι ΓΙΟΡΤΗ και ΧΑΡΑ. Και ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ελπίδα.
Οι καλαθενοί και οι κασναδέρηδες και οι βαλλιάνοι και οι ψυχομάνηδες και οι λίτσες δεν βοηθούν τον ολυμπιακό και τον παο. Απλά ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τα ΟΝΕΙΡΑ των μικρών παιδιών.

ΟΛΟΙ μέλη στον Αθλητικό Σύλλογο Πανθεσαλλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών και μέτοχοι στην ΠΑΕ.
Έτσι ώστε να δώσουμε και τη μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση σε ένα άνθρωπο, μεγαλύτερη και από το MVP και κατάκτηση ενός ΕΥΡΟ, και σε όλους τους άλλους, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Από ΕΜΑΣ. Ο ΛΑΟΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ, ο καθένας όσο και όπου μπορεί, και ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ. Τέο, και οι άλλοι, δεν ξέρετε τι βάρος βγάλατε από το κεφάλι μου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνω, είναι να πηγαίνω στο γήπεδο, όπου παίζει η ΠΑΟΚΑΡΑ μας.


ΥΓ. : Θα ήθελα η διοίκηση του χρόνου να βάλει στο ΝΑΟ περίπου 3000 ως 8000 εισιτήρια παραπάνω. Επίσης θα ήθελα να μην κάνετε όλα τα εισιτήρια διαρκείας, μόνο 20.000, έτσι ώστε να έρχονται όλα τα αδέλφια στο ΝΑΟ. Παρακαλώ, σκεφτείτε το.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.194

Europa Conference League φάση των «8»  ΠΑΟΚ -  Μπριζ -0-2 Για τον επαναληπτικό προημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με ...