9/10/10

oxyro N1.272




Ο αδικοχαμένος Φίλιπ θα διαβάζει από εκεί ψηλά..

Μία "ασπρόμαυρη" τραγωδία με επίλογο ένα αισιόδοξο μήνυμα αγάπης μέσω ενός βιβλίου γεμάτο πάθος για τον ΠΑΟΚ

Πώς να ξεκινήσει κανείς να γράφει για την πιο συγκινητική ιστορία που έχει ακούσει ποτέ στη ζωή του; Για έναν άνθρωπο, διαφορετικό, που δεν γνώρισα ποτέ; Θα προσπαθήσω...

Ο κάτοικος Άμστερνταμ, Φίλιππος Γραμματικός, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, γνωστός στην Ολλανδία και στους φίλους του λόγω της υπηκοότητας που είχε πάρει ως Φίλιπ, ήταν ένας άνθρωπος διαφορετικός.

Η διαφορετικότητα του αυτή οφειλόταν στο μεγάλο του πάθος. Στον ΠΑΟΚ. Τον ΠΑΟΚ που στο πλάι του βρισκόταν από μικρό παιδί. Από τότε δηλαδή που σε ηλικία επτά ετών πήγαινε μαζί με τον φίλο του τον Μιχάλη Μακρίδη να δει τον Δικέφαλο της δεκαετίας του 70' να αγωνίζεται στη Λεωφόρο, στο Καραϊσκάκη και στα άλλη γήπεδα της Αθήνας, καθώς μικρός μεγάλωσε στην πρωτεύουσα. Πιτσιρικάς τότε ήταν τυχερός καθώς ως μαθητής του δημοτικού, έτυχε να γνωρίζει τον ξάδερφο του «μπόμπερ» του Δικεφάλου Σταύρου Σαράφη και πάντα έβρισκε τον τρόπο να μπει στο γήπεδο.

Όταν ήταν παιδιά, ο Φίλιπ με τον Μιχάλη θαύμαζαν τον φιλάθλους του Δικεφάλου στην απέναντι κερκίδα και με μία παλιά φθηνή φωτογραφική μηχανή τραβούσαν φωτογραφίες. Τα χρόνια όμως πέρασαν και πλέον ανήκαν αυτοί στους «ξακουστούς» οπαδούς του ΠΑΟΚ που τρέλαναν... κόσμο με τις εκδρομές τους και τις εκδηλώσεις τους στις κερκίδες. Ο Φίλιπ όμως για 40 χρόνια δεν σταμάτησε να απαθανατίζει με τη φωτογραφική του μηχανή τη ζωή του με τον Δικέφαλο και όντας πλέον κάτοικος του Άμστερνταμ είχε την ευκαιρία να ταξιδεύει πιο εύκολα και στα ευρωπαϊκά ματς του Δικεφάλου. Χιλιάδες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη ζωή του με τον ΠΑΟΚ σε αυτά τα 40 χρόνια. Από τα 7 του δηλαδή μέχρι τα 47 του...

Με την συμπλήρωση αυτής της 40ετίας και ως πατέρας πλέον ενός εννιάχρονου παιδιού είχε ετοιμάσει... ένα δώρο, για τον ΠΑΟΚ, τον εαυτό του αλλά και όλα τα « ασπρόμαυρα αδέρφια του». Χίλιες σελίδες, με χιλιάδες φωτογραφίες και κείμενα με ιστορίες που εξηγούν και εξιστορούν γεγονότα και καταστάσεις. Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη και πάθος για τον ΠΑΟΚ.

Και τότε ήταν που η κληρωτίδα έδειξε... Άγιαξ. Ο ΠΑΟΚ θα ερχόταν στην πόλη του. Μάλλον ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη. Έτσι θα ολοκληρωνόταν με το καλύτερο τρόπο το βιβλίο του! Εκείνες τις ημέρες πετούσε στα σύννεφα και τόσο αυτός όσο και ο Μιχάλης και τα παιδιά τους που έμεναν στην απέναντι πόρτα στο Άμστερνταμ, ήταν καταχαρούμενοι που εκτός του ότι θα έβλεπαν τον ΠΑΟΚ θα είχαν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν αρκετούς φιλάθλους, αρκετά «αδέρφια τους». Ο Φίλιπ είχε βρει λοιπόν «την άκρη» από κάποιον χορηγό του Άγιαξ για να εξασφαλίσει εκατοντάδες εισιτήρια για ΠΑΟΚτσήδες και ήταν συνεχώς σε επικοινωνία με αυτούς.

Κι όμως η χαρά, η γιορτή δεν ξεκίνησε ποτέ. Την Τετάρτη 21 Ιουλίου του 2010 ένα τηλεφώνημα τον έκανε να φύγει από το σπίτι για να πάει να πάρει και άλλα εισιτήρια, καθώς αυτό του είχε υποσχεθεί ο άνθρωπος από την άλλη γραμμή. Πήρε την μηχανή του και έφυγε γεμάτος χαρά που θα μπορούσε να «βολέψει» ακόμα περισσότερους φίλους του. Η μοίρα όμως, ήθελε αλλιώς να συμβούν τα πράγματα . Ένας οδηγός ταξί, παραβίασε το κόκκινο, και έπεσε πάνω στον Φίλιπ. Το μοιραίο είχε συμβεί. Σαν ελληνική τραγωδία γραμμένη σε μελαγχολικούς ποταμούς του Άμστερνταμ...

Πίσω του άφησε εκτός από τους φίλους του, τους συγγενείς του και τους ΠΑΟΚτσήδες, τον 9χρονο γιο του.

Το όνομα του; Philippe - Alexander - Olivie - Kim. «PAOK" δηλαδή!

Και όταν οι ημέρες πέρασαν, το αίμα του, ο μονάκριβος γιος του θέλησε να ολοκληρώσει το όνειρο του μπαμπά του. Το βιβλίο της ζωής του με τον ΠΑΟΚ. Μαζί σε αυτήν την προσπάθεια; Ο πιστός φίλος του πατέρα του, ο Μιχάλης μαζί με την κόρη του Αναστασία και βαφτισιμιά του εκλιπόντος. Όλοι μαζί θα στείλουν αυτές τις ημέρες, τις σελίδες όλες γραμμένες από τον Φίλιπ σε τυπογράφους και στις 11 Ιανουαρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει.

Τα έξοδα όλα δικά τους όπως ακριβώς το ήθελε ο αδικοχαμένος άντρας και τα έσοδα; Ήδη έχουν έρθει σε επαφή με οργανωμένους οπαδούς στους οποίους τα αντίτυπα θα δώσουν και τα έσοδα θα δοθούν όλα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το βιβλίο προλογίζεται από αυτόν που το έγραψε αλλά δε βρίσκεται πια κοντά μας και υπάρχει η σημείωση του γιου του που αναφέρει: "Αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα μου. Ο Θεός μου πήρε τον πατέρα μου, αλλά μου έδωσε χιλιάδες ασπρόμαυρα αδέρφια, μαζί σας αδέρφια θέλω να μοιραστώ αυτό το υπέροχο ταξίδι με τα μάτια του πατέρα μου, ένα ταξίδι που κράτησε σαράντα χρόνια και αμέτρητα ταξίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ένα ταξίδι στον χρόνο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, όπως με έμαθε και μένα. Όπως θα κάνω και εγώ αυτό το ταξίδι.
Σας ευχαριστώ

Philippe - Alexander - Olivie - Kim

ΠΑΟΚ για πάντα"

Του Νίκου Τοσκίτση (www. sportouvorra.gr)






Είναι υποχρέωση ολων μας.


ΑΔΕΡΦΙΑ ΖΕΙΤΕ, ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ

paok-oxyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.208

Play-Off, Super League 8η αγωνιστική ΠΑΟΚ - Αεκ - 3-2 Για την 8η αγωνιστική των play offs της Super League, o ΠΑΟΚ κέρδισε με 3-2 την ΑΕΚ.....