paok-oxyro - Απο fcpaok
Ο ΠΑΟΚ γράφει ιστορία για το 100ο ευρωπαϊκό ματς
Ο ΠΑΟΚ γράφει ιστορία το βράδυ της Τετάρτης. Με υψηλό προσκεκλημένο για το 100ο ευρωπαϊκό ματς της 84χρονης ιστορίας του, ένα από τα ιστορικότερα κλαμπ της Ευρώπης, όπως είναι ο Αγιαξ! Ένα μεγάλο αφιέρωμα των Σπορ του Βορρά, στα 100 ευρωπαϊκά παιχνίδια του "Δικεφάλου"
Έτσι, λοιπόν, ο "Δικέφαλος" όχι μόνον είναι μια ανάσα από την πολυπόθητη πρόκριση του στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ό,τι και να γίνει την Τετάρτη η ρεβάνς κόντρα στον «Αίαντα» είναι από μόνη της ιστορική...
Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ ξεκίνησε τον μακρινό Σεπτέμβριο του 1965. Για την ακρίβεια στις 15/9/1965. Πρώτος αντίπαλος του Δικεφάλου η Βίνερ από την Αυστρία.
Σ' ένα ιστορικό ματς -το πρώτο στην μεγάλη ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου- που ήταν νικηφόρο (2-1) και το οποίο δεν έγινε στη φυσική έδρα της ομάδας, στην Τούμπα, αλλά στο Καυτανζόγλειο! Βλέπετε, ο.... πολιτισμός και τα φώτα ήρθαν στην Τούμπα στα τέλη Μαΐου του 1970 και ο ΠΑΟΚ έπαιξε το πρώτο του επίσημο ευρωπαϊκό ματς στην έδρα του εναντίον άλλης μίας αυστριακής ομάδας, της Ραπίντ Βιέννης (2-2) στις 13 Σεπτεμβρίου 1972.
Ο αγώνας της περασμένης Τετάρτης στην «Αμστερνταμ Αρένα» ήταν ο 99ος για τον Δικέφαλο και ο 50ος μακριά από την έδρα του. Σε 49 αγώνες ως γηπεδούχος έχει απολογισμό: 25 νίκες, 12 ισοπαλίες και 12 ήττες. Εκτός Θεσσαλονίκης ο απολογισμός για τους ασπρόμαυρους είναι: 9 νίκες, 14 ισοπαλίες, 27 ήττες με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έχει ηττηθεί στους τρεις τελευταίους αγώνες εκτός έδρας.
Συνολικά, ο ΠΑΟΚ, έχει αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις (Πρωταθλητριών - Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπελλούχων, ΟΥΕΦΑ - Γιουρόπα Λιγκ, Εκθέσεων) και μετράει 36 νίκες, 26 ισοπαλίες και 39 ήττες.
Οι περισσότερες παρουσίες του (66) είναι στο πρώην κύπελλο ΟΥΕΦΑ και νυν Γιουρόπα Λιγκ, ενώ απέναντι στον Αγιαξ θα είναι ο 10ος αγώνας που θα δώσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών και νυν Τσάμπιονς Λιγκ.
ΤΟ ΑΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟ ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Εναντίον της τεράστιας Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και του Νέσκενς στις 16/9/1975, καταγράφηκε ένα ρεκόρ που μάλλον δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ. Εκείνη, την αναμέτρηση την παρακολούθησαν επισήμως 45.200 θεατές. Τόσα ήταν τα εισιτήρια που κόπηκαν σ' εκείνη την αναμέτρηση, αν και όσοι τυχεροί ήταν εκείνη την μαγική βραδιά στην Τούμπα και είδαν τον μεγάλο ΠΑΟΚ να κερδίζει 1-0 με γκολ του Κούδα στο 72ο λεπτό τους Καταλανούς, λένε ότι είχε πάνω από 50.000 θεατές στο γήπεδο!
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΟΥΔΑ
Αν κάποιος συνδέει το ευρωπαϊκό παρελθόν του ΠΑΟΚ με το σήμερα, αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Κούδα. Ο ποδοσφαιριστής - έμβλημα του Δικεφάλου πέτυχε το παρθενικό γκολ της ομάδας στην Ευρώπη σκοράροντας στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς εναντίον της Βίνερ.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Η τελευταία του εντός έδρας νίκη καταγράφηκε εναντίον της Ρεν με το εντυπωσιακό 5-1 στις 14 Δεκεμβρίου 2005 σ' ένα αδιάφορο βαθμολογικό ματς για τους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Ο μοναδικός παίκτης που υπάρχει και σήμερα στο ρόστερ της ομάδας είναι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο 73ο λεπτό στη θέση του Χριστοδουλόπουλου και μάλιστα σκόραρε δέκα λεπτά αργότερα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.
** Στα τελευταία επτά χρόνια ο ΠΑΟΚ μετράει μια νίκη σε εννιά εντός έδρας ματς! Το αβαντάζ της έδρας και του κόσμου είναι ένας μύθος, καθώς από την Τούμπα έφυγαν τα τελευταία χρόνια αήττητες ομάδες όπως η Λιν, η Ντέμπρετσεν, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Μέταλουργκ, η Στουτγάρδη, η ΑΖ Αλκμάαρ, η Βαλερένγκα και η Χέρενφεν...
Από το 10 έως το 100
Με τη γλώσσα των αριθμών ο ΠΑΟΚ έχει πολύ καλές επιδόσεις στα ματς των στρογγυλοποιήσεών του κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής διαδρομής. Καταρχήν, τα εννιά από τα δέκα «στρογγυλά» ματς τα έχει δώσει στην έδρα του.
Τα οκτώ ήδη έχουν γίνει και το ένατο (και 100ο) θα γίνει την Τετάρτη στην Τούμπα. Μόλις μία φορά στο 90ο ευρωπαϊκό παιχνίδι του έπαιξε μακριά από τη Θεσσαλονίκη, εναντίον της Σαχτάρ του Ντόνετσκ το 2005.
Η πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών αγώνων του Δικεφάλου συμπληρώθηκε με την πρόκριση επί της Λέγκια Βαρσοβίας στο δρόμο για τους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων τη σεζόν 1973-'74. Ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία με 1-1 στο πρώτο ματς επί πολωνικού εδάφους και στη ρεβάνς σφράγισε το εισιτήριο με νίκη 1-0, χάρη σ' ένα γκολ του Δημήτρη Παρίδη στο 77ο λεπτό.
Και το 20ο ευρωπαϊκό ματς έδωσε την πρόκριση στον ΠΑΟΚ, που κατά σύμπτωση ήταν για τον ίδιο θεσμό (πρωταθλητριών) όπως και τώρα. Με τον Σαράφη να σκοράρει και στην Κύπρο (0-2) και στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης (1-1) ξεπεράστηκε εύκολα το εμπόδιο της Ομόνοιας Λευκωσίας πριν βρεθεί μπροστά του το... θηρίο της εποχής, η Ντιναμό Κιέβου του Όλεγκ Μπλαχίν.
Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ '81
Οι αναμνήσεις από το 30ο ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι ανάμεικτες. Ένας εντυπωσιακός ΠΑΟΚ τσαλαπάτησε το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 1981 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στην κατάμεστη Τούμπα και με δύο γκολ του Γιώργου Κωστίκου οδήγησε το ματς και την πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην παράταση και μετά στα πέναλτι. Εκεί ένα χαμένο πέναλτι του Χρήστου Δημόπουλου θα στερήσει από τον Δικέφαλο μια ιστορική πρόκριση.
Για το κύπελλο πρωταθλητριών ήταν και η 40η ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Στην Τούμπα οι ασπρόμαυροι υποδέχθηκαν την πρωταθλήτρια Ιταλίας Ελλάς Βερόνα και παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε με γκολ του Βασίλη Βασιλάκου δεν κατάφερε να προκριθεί χάνοντας με 2-1.
Η ΜΑΥΡΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΙ
Η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου σημάδεψε και την 50η αναμέτρησή του. Έτυχε να είναι η ρεβάνς εναντίον της Παρί Σεν Ζερμέν, τον Οκτώβριο του 1992, όπου ο αγώνας διακόπηκε στο ημίχρονο (με τους Γάλλους να προηγούνται με 2-0) λόγω σοβαρών επεισοδίων ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και της αστυνομίας εντός του γηπέδου.
Ο Ολλανδός διαιτητής Τζον Μπλακενστάιν και ο Ούγγρος παρατηρητής Κάρολι Παλοτάι «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» τον ΠΑΟΚ που στις 4/10/1992 μαθαίνει από την ΟΥΕΦΑ την τιμωρία του: Αποκλεισμός από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τις δύο προσεχείς περιόδους, όπου ενδεχομένως θα εξασφάλιζε το εισιτήριο της συμμετοχής.
Η ΠΑΕ εφεσιβάλλει την απόφαση και ρίχνει κατά ένα χρόνο την ποινή, που «σβήνει» την σεζόν 1994-'95 και ο Δικέφαλος επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την περίοδο 1997-'98.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ ΤΟΥ «ΣΑΛΠΙ»
Το 60ο ευρωπαϊκό ματς του ΠΑΟΚ συνοδεύτηκε με το παρθενικό γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη με την ασπρόμαυρη φανέλα. Ο Άρι Χάαν τον εμπιστευόταν και τον χρησιμοποίησε στη ρεβάνς του 7-0 επί της Λοκομοτίβ Τιφλίδας, όπου πολύ εύκολα ο Δικέφαλος επικράτησε με 2-0 και τον «Σάλπι» να σκοράρει στο 88ο λεπτό.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ
Με το εντυπωσιακό 6-1 επί της Μαρίλα Πρίμπραμ ο ΠΑΟΚ «γιόρτασε» 70 παρουσίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Αυτή παραμένει η μεγαλύτερη σε σκορ εντός έδρας νίκη του Δικεφάλου με τους Κωνσταντινίδη (2), Ουντέζε (2), Γιασεμάκη και Λουτσιάνο να σκοράρουν τα έξι γκολ.
Το 80ο ματς συνοδεύτηκε με ήττα από την Νορβηγική Λιν μέσα στην Τούμπα, αλλά η πρόκριση δε χάθηκε καθώς ο ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα με 3-0 στη ρεβάνς του Οσλο, ενώ η μοναδική εκτός έδρας αναμέτρηση του Δικεφάλου στις ευρωπαϊκές στρογγυλοποιήσεις ήταν η 90η εναντίον της Σαχτάρ για τους ομίλους του ΟΥΕΦΑ την σεζόν 2005-'06.
Τα 128 ασπρόμαυρα γκολ στην Ευρώπη
Ο Κούδας, ο Κουκιέλκα και ο Ίβιτς...
Μπορεί ελάχιστοι να θυμούνται τον αγώνα του ΠΑΟΚ εναντίον της Λεϊσόες στο «Εστάντιο Ντο Μαρ» της πορτογαλικής κωμόπολης τον Σεπτέμβριο του 2002. Κι όμως σ' εκείνο το ματς υπήρχε μια ξεχωριστή στιγμή για τον Δικέφαλο.
Ποια ήταν αυτή η στιγμή; Η ώρα που από το κεφάλι του Μάριους Κουκιέλκα η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα του Ρουί Μάρκος ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1-1. Αυτό ήταν το 100ο γκολ του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη!
Ουδείς αντιλήφθηκε εκείνη την ώρα (πολύ περισσότερο μετά τη λήξη του αγώνα) τη σημασία αυτού του γκολ.
Ο Κουκιέλκα έγραψε ιστορία, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκό αγώνα σημείωσε η «σημαία» της ομάδας, ο Γιώργος Κούδας 37 χρόνια νωρίτερα. Ο «Μεγαλέξανδρος» ήταν αυτός που είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στον αγώνα με την αυστριακή Βίνερ στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965.
Από εκείνο το ματς οι ασπρόμαυροι πανηγύρισαν άλλες 28 φορές στα 22 ματς που έδωσαν. Η τελευταία φορά, αυτή αμέσως μετά το γκολ (το Νο 128 συνολικά) του Βλάνταν Ίβιτς στην Αρένα του Άμστερνταμ μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τον Δικέφαλο.
Αναλύοντας τα 128 γκολ του ΠΑΟΚ στις τέσσερις (συμπεριλαμβανομένου και του κυπέλλου Εκθέσεων που καταργήθηκε) ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα διαπιστώσουμε ότι:
** Ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 81 γκολ (3 στο κύπελλο Εκθέσεων, 2 στο κύπελλο Πρωταθλητριών, 18 στο κύπελλο Κυπελλούχων και 58 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ) εντός έδρας με τον Βλάνταν Ίβιτς να είναι ο τελευταίος που έχει σκοράρει σε ευρωπαϊκό ματς στην Τούμπα, στο περσινό 1-1 επί της ολλανδικής Χέρενφεν.
** Μακριά από την Τούμπα ο ΠΑΟΚ έχει σημειώσει 46 γκολ (2 στο κύπελλο Εκθέσεων, 3 στο κύπελλο Πρωταθλητριών, 6 στο κύπελλο Κυπελλούχων και 35 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στο Γιουρόπα Λιγκ).
ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
9 - Γιασεμάκης
7 - Σαράφης
7 - Σαλπιγγίδης
6- Κωνσταντινίδης
5 - Δημόπουλος Χρ., Μαραγκός, Φρατζέσκος
4 - Κούδας, Σκαρτάδος, Κωστίκος, Λουτσιάνο
3 - Ασλανίδης, Παρίδης, Κερμανίδης, Τερζανίδης, Καμπς, Φρούσος, Ζαγοράκης, Γεωργιάδης, Ουντέζε.
2 - Αναστασιάδης, Σάμπρι, Βρύζας, Οκκάς, Ναλιτζής, Βόκολος, Ιβιτς.
1 - Μουρατίδης, Μακρής, Αφεντουλίδης, Πέλλιος, Βασιλάκος, Δαμανάκης, Ορφανός, Ζουμπούλης, Μπορμπόκης, Γεωργόπουλος, Ολιβάρες, Βαλέντσια, Καφές, Καραδήμος, Κατσαμπής, Κουτσόπουλος, Κουκιέλκα, Μάρκος, Κούτσης, Χασιώτης, Καρυπίδης, Χριστοδουλόπουλος, Λίνο, Μουσλίμοβιτς.
Δείτε συνολικά, τους 49 μέχρι τώρα εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες, όπως αναφέρονται στα σημερινά «ΣΠΟΡ του Βορρά».
Νο- ΣΕΖΟΝ- ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΧΩΡΑ ΣΚΟΡ
1- 1965-66- Εκθέσεων- Βίνερ Αυστρία- 2-1
2- 1967-68- Εκθέσεων- Ρουαγιάλ Βέλγιο- 0-2
3- 1970-71- Εκθέσεων- Ντιναμό Βουκ. Ρουμανία- 1-0
4- 1972-73- Κυπελλούχων- Ραπίντ Βιέννης Αυστρία- 2-2
5- 1973-74- Κυπελλούχων- Λέγκια Βαρσοβίας Πολωνία- 1-0
6- 1973-74- Κυπελλούχων- Λιόν Γαλλία- 4-0
7- 1973-74- Κυπελλούχων- Μίλαν Ιταλία- 2-2
8- 1974-75- Κυπελλούχων- Ερυθρός Αστέρας Γιουγκοσλαβία- 1-0
9- 1975-76- ΟΥΕΦΑ- Μπαρτσελόνα Ισπανία- 1-0
10- 1976-77- Πρωταθλητριών- Ομόνοια Λευκ. Κύπρος- 1-1
11- 1976-77-Πρωταθλητριών- Ντιναμό Κιέβου Ουκρανία- 0-2
12- 1977-78- Κυπελλούχων- Ζαγκλέμπιε Πολωνία- 2-0
13- 1977-78- Κυπελλούχων- Βέιλε Δανία- 2-1
14- 1978-79- Κυπελλούχων- Σερβέτ Ελβετία- 2-0
15- 1981-82- Κυπελλούχων- Αϊντραχτ Φρανκφ. Γερμανία- 2-0
16- 1982-83- ΟΥΕΦΑ- Σοσό Γαλλία- 1-0
17- 1982-83- ΟΥΕΦΑ- Σεβίλλη Ισπανία- 2-0
18- 1983-84- ΟΥΕΦΑ- Λοκ. Πλόβντιβ Βουλγαρία- 3-1
19- 1983-84- ΟΥΕΦΑ- Μπάγερν Γερμανία- 0-0
20- 1985-86- Πρωταθλητριών- Βερόνα Ιταλία- 1-2
21- 1988-89- ΟΥΕΦΑ- Νάπολι Ιταλία- 1-1
22- 1990-91- ΟΥΕΦΑ- Σεβίλλη Ισπανία- 0-0
23- 1991-92- ΟΥΕΦΑ- Μαλίν Βέλγιο- 1-1
24- 1991-92- ΟΥΕΦΑ- Τιρόλ Ινσμπουργκ Αυστρία- 0-2
25- 1992-93- ΟΥΕΦΑ- Παρί Σεν Ζερμέν Γαλλία- 0-3
26- 1997-98- ΟΥΕΦΑ- Σπάρτακ Τράβνα Σλοβακία- 5-3
27- 1997-98- ΟΥΕΦΑ- Αρσεναλ Αγγλία- 1-0
28- 1997-98- ΟΥΕΦΑ-Ατλέτικο Μαδρίτης Ισπανία- 4-4
29- 1998-99- ΟΥΕΦΑ- Ρέιντζερς Σκοτία- 0-0
30- 1999-00- ΟΥΕΦΑ- Λοκομοτίβ Τιφλίδας Γεωργία- 2-0
31- 1999-00- ΟΥΕΦΑ- Μπενφίκα Πορτογαλία- 1-2
32- 2000-01- ΟΥΕΦΑ- Μπεϊτάρ Ισραήλ- 3-1
33- 2000-01- ΟΥΕΦΑ- Ουντινέζε Ιταλία- 3-0
34- 2000-01- ΟΥΕΦΑ- PSV Αϊντχόφεν Ολανδία- 0-1
35- 2001-02- ΟΥΕΦΑ- Κέρντεν Αυστρία- 4-0
36- 2001-02- ΟΥΕΦΑ- Πρίμπραμ Τσεχία- 6-1
37- 2001-02- ΟΥΕΦΑ- PSV Αϊντχόφεν Ολανδία- 3-2
38- 2002-03- ΟΥΕΦΑ- Λεϊσόες Πορτογαλία- 4-1
39- 2002-03- ΟΥΕΦΑ- Γκρασχόπερ Ελβετία- 2-1
40- 2002-03- ΟΥΕΦΑ- Σλάβια Πράγας Τσεχία- 1-0
41- 2003-04- ΟΥΕΦΑ- Λιν Νορβηγία- 0-1
42- 2003-04- ΟΥΕΦΑ- Ντέμπρετσεν Ουγγαρία- 1-1
43- 2004-05- Champions League-Μακάμπι Τελ Αβίβ Ισραήλ- 0-3
44- 2004-05- ΟΥΕΦΑ- ΑΖ Αλκμάαρ Ολλανδία- 2-3
45- 2005-06- ΟΥΕΦΑ- Μέταλουρκ Ουκρανία- 1-1
46- 2005-06- ΟΥΕΦΑ- Στουτγάρδη Γερμανία- 1-2
47- 2005-06- ΟΥΕΦΑ- Ρεν Γαλλία- 5-1
48- 2009-10- Europa League- Βαλερένγκα Νορβηγία- 0-1
49- 2009-10- Europa League- Χέρενφεν Ολλανδία- 1-1
50- 2010-11- Champions League- Άγιαξ Ολλανδία -
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου