16/2/08

photo N349



paok-oxyro -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚΜΑΝΙΑ

Φοβούνται αυτοί, που θα ξεψυχήσουνε

από την ΠΑΟΚσήδικη αναγέννηση.


Αφορμή (αλλά όχι αιτία) για το κείμενο αυτό είναι η επίθεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα η αγαπημένη μας ομάδα και ο αρχηγός της Γιώργος Γεωργιάδης σχετικά με το ντέρμπι της Κυριακής, απέναντι στους «συμπαθείς» συμπολίτες.

Η επίθεση αυτή δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αθλητική δημοσιογραφία, αλλά οπαδική δημοσιογραφία. Σκοπός της οπαδικής δημοσιογραφίας δεν είναι ούτε η αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων, αλλά ούτε και ο αντικειμενικός σχολιασμός τους. Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν εξύψωση της ομάδας που ο κάθε δημοσιογράφος υπηρετεί και πάνω από όλα η μείωση, η προσβολή και πολλές φορές η διαπόμπευση του αντιπάλου.

Ωστόσο η ένταση που αυτό συμβαίνει με τον ΠΑΟΚ, είναι πρωτόγνωρη, θυμίζει κυνήγι μαγισσών, για να μην το παραλληλίσουμε με πιο πρόσφατα πολιτικά πογκρόμ που ίσως προκαλέσουν ένταση. Καθετί ασπρόμαυρο “φετιχοποιείται” με αρνητικό τρόπο.

Επιλεκτική ευαισθησία σε ζητήματα, που όταν αφορούν άλλες ομάδες προσπερνιούνται (ο ευαίσθητος κύριος Μπραουδάκης δεν έγραψε τίποτα για την εξαφάνιση των ball boys στην Τρίπολη μετά το 1-0 επί του ΟΦΗ) και μετατρέπονται σε θέματα μείζονος σημασίας όταν αφορούν τον ΠΑΟΚ. Μήπως είμαστε υπερευαίσθητοι; Μήπως απλά έχουμε πολύ αυξημένα αμυντικά αντανακλαστικά; Τα πράγματα είναι απλά.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα κυρίως είναι ένας εμπορικός και (δυστυχώς) και πολιτικός ανταγωνισμός. Η οπαδική στράτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων υπηρετεί ακριβώς αυτόν τον ανταγωνισμό με σκοπό το μεγάλωμα του κομματιού της πίτας που κάθε ομάδα κατέχει στο φίλαθλο κοινό και φυσικά την συρρίκνωση του κομματιού που κατέχουνε οι ανταγωνιστές της.

Aυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί η μεθοδευμένη επίθεση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ολόκληρη την φετινή χρονιά από μια μεγάλη μερίδα κατευθυνόμενων δημοσιογράφων. Ο ΠΑΟΚ πάντα αποτελούσε την μόνη ποδοσφαιρική και οπαδική δύναμη που μπορούσε να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία του ΠΟΚ. Επίσης οποιαδήποτε άλλη ομάδα της πόλης ήθελε να ξεφύγει από την μετριότητα της και την ανυπαρξία της θα έπρεπε πρώτα να εκθρονίσει τον ΠΑΟΚ από αυτό που οι μίζεροι και ανύπαρκτοι ονομάζουνε αφεντικό της πόλης.

Οι «επιστήμονες» του ΠΟΚ γνωρίζουνε πως καμία γειτονιά δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους και γι' αυτό εδώ και δεκαετίες οι διάφορες ομαδούλες διάφορων συνοικιών αποτελούνε τον καλύτερο σύμμαχο τους.

Σκοπός τους στην Θεσσαλονίκη να υπάρχουνε 3,4 ή και 5 ομάδες που εμβέλεια τους θα περιορίζεται στα όρια ορισμένων οικοδομικών τετραγώνων. Φυσικά βρήκαν πρόθυμους συμμάχους στο πρόσωπο αυτών που έσπασαν το λοκ άουτ την δεκαετία του 80, σε αυτούς που δεν βρίσκουν πρόβλημα στενοί συγγενείς στελεχών του Κόκκαλη να συνθέτουνε την πειθαρχική επιτροπή της Super league (μέχρι και η μικρή Καλαμαριά βρήκε το θάρρος να ζητήσει την εξαίρεση τους).

Γιατί όμως φέτος η επίθεση αυτή έχει λάβει τόσο έντονες διαστάσεις; Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου για να βρει την αιτία. Η διχόνοια ανάμεσα στον κόσμο και την διοίκηση, οι δοτές διοικήσεις που βουλιάζανε την ομάδα στα χρέη, η εικόνα της μισοάδειας Τούμπας, όλα αυτά που τόσα χρόνια βοηθούσανε το ΠΟΚ και τους ντόπιους συνεργάτες τους να μειώσουνε το μέγεθος του ΠΑΟΚ αποτελούνε παρελθόν.


Μετά από πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ απέκτησε και πάλι όλα εκείνα τα όπλα που τον καθιερώσανε ως ομάδα-κοινωνικό φαινόμενο.

Διοίκηση ΠΑΟΚσήδικη, με όραμα, η ενότητα ανάμεσα στον κόσμο και την διοίκηση επανήλθε. Τα χρέη μέρα με την ημέρα ελαττώνονται, η Τούμπα σε κάθε παιχνίδι ακόμη και μετά από συνεχόμενες ήττες είναι ασφυκτικά γεμάτη από 30.000 κόσμο. Το κύρος της ομάδας μεγαλώνει σε χορηγούς και παίχτες, όπου μάλιστα για πρώτη φορά πολύ γνωστοί διεθνώς παίχτες ενταχτήκανε στο ρόστερ. Τα σχέδια για προπονητικό κέντρο και νέο γήπεδο προχωρούνε.


Ο μεγάλος εφιάλτης τους επανέρχεται. Εφιάλτης στην Τούμπα με τις λεύκες γράψατε στο τελευταίο σκίτσο σας κύριε Ζωϊδη.

Πολύ σωστά, αλλά στη θέση του θύματος έπρεπε να βάλετε το ΠΟΚ και τους και όχι τον Καράμπελα. Γιατί αυτοί είναι που θα ξεψυχήσουνε από την ΠΑΟΚσήδικη αναγέννηση.

Paokmania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.208

Play-Off, Super League 8η αγωνιστική ΠΑΟΚ - Αεκ - 3-2 Για την 8η αγωνιστική των play offs της Super League, o ΠΑΟΚ κέρδισε με 3-2 την ΑΕΚ.....