30/5/09

oxyro N864



paok-oxyro -H Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Άλωση της Κωνσταντινουπόλης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο, Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 7 Απριλίου ως τις 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έπαψε να υπάρχει.
Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα οι εσωτερικές έριδες των Παλαιολόγων, παρόλο που επανέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, οδήγησαν στην σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Ήδη από το 1354 με την κατάληψη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, το Βυζάντιο, κυκλωμένο πλέον εδαφικά, ήταν φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.
Ως απόρροια της Άλωσης ήταν η συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη.
Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης. Κύριος παράγοντας της ευρωπαϊκής Αναγέννησης αποτέλεσε η διαφυγή μεγάλου αριθμού Βυζαντινών λογίων και επιστημόνων, λόγω της Άλωσης, προς τα αστικά κέντρα της Δύσης και κυρίως της Ιταλίας.

29/5/09

oxyro N863



2ήμερο party απο ΘΥΡΑ 4 και το CLUB ΠΑΟΚ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
Η ΘΥΡΑ 4 και το CLUB ΠΑΟΚ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ διοργανώνουν 2 ασπρόμαυρα party στα γρασίδια τις νομικής του πανεπιστημίου και στο STAGE του ΜΥΛΟΥ την παρασκευή 29 και το σάββατο 30 Μαΐου αντίστοιχα για SINGNING DRINKING και PAOK 'N ROLL party.
paok-oxyro

26/5/09

oxyro N862


Ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής της Εταιρίας
Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. ανακοινώνει ότι από 01.06.2009 ο κ. Βασίλης Γκαγκάτσης εντάσσεται στο δυναμικό της ως Εκτελεστικός Διευθυντής.


Ο Mohammed Abubakari στον Π.Α.Ο.Κ.
H Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. ανακοινώνει την απόκτηση του 23χρονου Mohammed Abubakari, ο οποίος συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα 4 χρόνια στον ΠΑΟΚ.
Ο Mohammed Abubakari γεννήθηκε στις 15/02/1986 στο Kumasi της Ghana και από τις ακαδημίες της ολλανδικής Feyenoord μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2007 στον Πανσερραϊκό με τον οποίο αγωνίστηκε για δύο σεζόν στη Β’ και στην Α’ Εθνική.
Αμπουμπακαρί:
"Ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος σύλλογος και σίγουρα νιώθω πολύ ευχαριστημένος για τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα μου. Η πρώτη επαφή ήταν πριν από 4 μήνες περίπου, όταν μου μίλησε ο μάνατζέρ μου και άνθρωποι του ΠΑΟΚ για το ενδιαφέρον που υπήρχε. Τους είπα τότε ότι σίγουρα με ευχαριστεί η πρόταση αυτή αλλά ανήκω στον Πανσερραϊκό και προτεραιότητά μου ήταν να βοηθήσω την ομάδα να σωθεί. Έτσι, τους ζήτησα να κάνουμε άλλη μια επαφή μετά την λήξη του πρωταθλήματος, γιατί με ενδιέφερε η προοπτική να παίξω στον ΠΑΟΚ και έτσι έγινε τελικά".
Για το αν μπορεί να "χωρέσει" στο σύστημα που παίζει ο Φερνάντο Σάντος:
"Γνωρίζω το σύστημα που ακολουθεί ο κ. Σάντος, μοιάζει πολύ με το σύστημα που παίζαμε όταν αγωνιζόμουν στην Ολλανδία, είδα πολλά παιχνίδια του ΠΑΟΚ φέτος και μου άρεσε που έπαιζε έτσι. Αυτό που έβλεπα επίσης και μου άρεσε ήταν ότι ο ΠΑΟΚ ήταν μια πραγματική ομάδα, είχε τέτοια νοοτροπία και μια ομάδα όταν αγωνίζεται με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας".
Για το ποια είναι θέση που του αρέσει να αγωνίζεται:
"Μου αρέσει να αγωνίζομαι στο κέντρο, ιδιαίτερα ως αμυντικός χαφ, νομίζω αυτή είναι η θέση που μου ταιριάζει περισσότερο. Μπορώ πάντως να αγωνιστώ και σε άλλες θέσεις του κέντρου, όπως έκανα φέτος στη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αυτό που θέλω πάντως είναι να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ άσχετα με την θέση που θα με βάλει ο προπονητής και πιστεύω, βλέποντας την ομάδα, ότι μπορώ να αγωνιστώ σε αυτήν".
Για το αν ξεχωρίζει κάποιον από τους νέους συμπαίκτες του:
"Υπάρχουν σαφώς πολλοί καλοί παίκτες στην ομάδα όπως ο Μπακαγιόκο αλλά αυτός που μου αρέσει περισσότερο είναι ο Βερόν. Είναι παίκτης που παίζει με καρδιά και τα δίνει όλα για την ομάδα. Είναι καλό που θα είμαστε ανταγωνιστές για μια θέση στην ενδεκάδα, δεν με ενοχλεί αυτό, άλλωστε ο καλύτερος και αυτός που θα δουλεύει περισσότερο θα παίζει στους αγώνες". Για τα πλεονεκτήματά του ως παίκτης:
"Αυτό που μπορώ να πω για τον εαυτό μου είναι ότι είμαι δυνατός και σταθερός παίκτης, μπορώ να μάχομαι και να κερδίζω τις μονομαχίες στο κέντρο του γηπέδου. Επίσης μπορώ να κρατήσω μπάλα, να ντριμπλάρω, να πασάρω, να σουτάρω, να σκοράρω, μπορώ να κάνω πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο".
Για το αν ανυπομονεί να παίξει στην Τούμπα:
"Σίγουρα θα είναι υπέροχα, ανυπομονώ να παίξω μπροστά στους φίλους της ομάδας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ο ΠΑΟΚ μαζί με τον κόσμο του είναι μια οικογένεια και πλέον είμαι μέλος της, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων".
Για ποιον λόγο επέλεξε τον ΠΑΟΚ:
"Πολλά πράγματα έπαιξαν ρόλο, ο κόσμος της ομάδας, οι άνθρωποι της διοίκησης, οι παίκτες που έχει η ομάδα, είναι πολλά. Σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι μου δίνεται η δυνατότητα να παίζω σε γεμάτες κερκίδες, ο κόσμος μου δίνει ενέργεια όταν αγωνίζομαι και μου αρέσει αυτό. Σε μερικούς φέρνει πίεση αλλά εγώ δεν νοιώθω κάτι τέτοιο, άλλωστε αν θέλεις να είσαι καλός παίκτης δεν πρέπει να αφήσεις κάτι τέτοιο να σε επηρεάσει".
Για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος:
"Σίγουρα το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς, πλέον δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδίσεις μια ομάδα, ακόμη και οι μικρές έχουν δυναμώσει και δεν μπορείς να κερδίσεις εύκολα, έχει κλείσει αρκετά η ψαλίδα. Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ πέρυσι δεν πήγε καλά και φέτος βελτιώθηκε τόσο ώστε πήρε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Είναι σίγουρα πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα στην Ελλάδα".
Για τον Πανσερραϊκό:
"Οι ομάδες πετυχαίνουν τον στόχο τους μέσω της ομαδικής δουλειάς και μερικών ποδοσφαιριστών που έχουν στο ρόστερ οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά, έχουν εμπειρίες και μπορούν να παρασύρουν τους υπόλοιπους. Στον Πανσερραϊκό είχαμε καλή ομάδα και καλούς παίκτες αλλά αρκετοί από αυτούς ήταν νεαροί και τους ήταν δύσκολο να παίξουν απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους όπως π.χ. ο ΠΑΟΚ. Αισθανόταν μειονεκτικά και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν σωστά, δεν είχαμε νοοτροπία νικητή λοιπόν στην ομάδα και έτσι χάσαμε κρίσιμα παιχνίδια και ήρθε ο υποβιβασμός".

Ο Κουτσιανικούλης στον ΠΑΟΚ
H Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. ανακοινώνει την συμφωνία με την Π.Α.Ε. Εργοτέλης για την απόκτηση του 21χρονου διεθνούς Βασίλη Κουτσιανικούλη.
Ο Βασίλης Κουτσιανικούλης θα αγωνίζεται για τα επόμενα 4 χρόνια στον Π.Α.Ο.Κ.
Κουτσιανικούλης:
"Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω έρθει στον ΠΑΟΚ. Είναι μία μεγάλη ομάδα με μεγάλη ιστορία. Υπάρχουν μεγάλοι στόχοι για την νέα χρόνια. Εγώ ήρθα για να προσφέρω και ευχαριστώ όσους πίστεψαν σε μένα Με άγγιξε το οικογενειακό κλίμα που συνάντησα στον ΠΑΟΚ, όπως και στον Εργοτέλη, και ήταν το σημαντικότερο. Σε όλα τα άλλα, δεν υπήρχε πρόβλημα για να συμφωνήσουμε. Από εκεί και πέρα το βασικό είναι πως ο ΠΑΟΚ είναι μια οικογένεια και κάθε νέος ποδοσφαιριστής έρχεται για κάτι καλό. Το πιο σημαντικό είναι μια ομάδα να έχει ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το ποδόσφαιρο και με τις πράξεις τους βοηθούν την ομάδα τους".

Κουτσιανικούλης: στο Sportnet
Βασίλη, πως είναι οι πρώτες ώρες σαν ποδοσφαιριστής του Π.Α.Ο.Κ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που υπέγραψα στον Π.Α.Ο.Κ. Είναι ένα μεγάλο βήμα για μένα και είναι τιμή μου που έδειξαν οι ιθύνοντες της ομάδας ότι με θέλουν και με πιστεύουν τόσο πολύ».
Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τον Π.Α.Ο.Κ
«Σίγουρα θέλω να καθιερωθώ. Να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της και να δουλέψω σκληρά και να βελτιωθώ».
Ποια είναι η γνώμη σου για την νέα σου ομάδα
«Ο Π.Α.Ο.Κ. είναι μία μεγάλη ομάδα. Φέτος έκανε ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα και πιστεύω ότι του χρόνου θα τα πάμε ακόμη καλύτερα. Κι αυτό γιατί φέτος η ομάδα ήταν καινούργια. Του χρόνου που θα έχει δέσει, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Το μεγαλύτερο όπλο του Π.Α.Ο.Κ. είναι ο κόσμος του. Βρίσκεται πάντα στο πλευρό της ομάδας και δίνει έξτρα κίνητρο στους παίκτες».
Ήσουν το πρόσωπο του καλοκαιριού, καθώς πολλές ομάδες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για σένα. Γιατί επέλεξες τον Π.Α.Ο.Κ.
«Όταν μία ομάδα, σε θέλει τόσο πολύ και καλύπτει πλήρως τους στόχους σου και τις φιλοδοξίες σου, τότε πολύ δύσκολα μπορεί κάτι να χαλάσει. Το γεγονός ότι ο Π.Α.Ο.Κ. έδειξε ότι θέλει να με αποκτήσει και ότι πιστεύει σε μένα, σήμαιναν πάρα πολλά. Οι συνθήκες στην ομάδα είναι άψογες ο κόσμος είναι πάντα στο πλευρό των παικτών και γενικότερα πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον σύλλογο και να εξελιχθώ ως παίκτης».
Όταν είχες κάνει τα πρώτα βήματα στο χώρο πίστευες ότι θα έφτανες τόσο ψηλά; Πήρες μία μεταγραφή στον Π.Α.Ο.Κ. παίζεις στην Εθνική κι αυτό ουσιαστικά με ένα χρόνο ποδόσφαιρο
«Κάθε παιδί έχει όνειρα. Ήθελα κι εγώ να παίξω σε μία μεγάλη ομάδα και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Π.Α.Ο.Κ. μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία».
Φαντάζομαι, όμως, ότι δεν περίμενες να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο
«Φέτος ήταν μία ονειρική χρονιά για μένα. Έκανα καλό πρωτάθλημα και ήρθε η μεταγραφή στον Π.Α.Ο.Κ. αλλά και η κλήση μου στην Εθνική. Είμαι πολύ χαρούμενος και όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, πραγματικά αυτά τα γεγονότα με κάνουν να θέλω να δουλέψω σκληρά για να δικαιώσω αυτούς που με πιστεύουν».
Ο κόσμος του Π.Α.Ο.Κ. κάθε Κυριακή κάνει αισθητή την παρουσία του. Ποια είναι η γνώμη σου για τους φίλους της ομάδας
«Πραγματικά η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι του Π.Α.Ο.Κ. είναι ξεχωριστή. Σε κάνουν να θέλεις να παίξεις μπάλα. Είναι φανταστικό συναίσθημα να είναι ένα γήπεδο γεμάτο κι ο κόσμος να φωνάζει συνέχεια. Στο μεταξύ μας παιχνίδι είχαν δημιουργήσει εκπληκτική ατμόσφαιρα. Παρά το γεγονός ότι ήμουν αντίπαλος μου άρεσε να παίζω σε μία τέτοια ατμόσφαιρα. Σου έφτιαχνε το κέφι! Φανταστείτε τώρα που ανήκω στην οικογένεια του Π.Α.Ο.Κ. Πραγματικά ανυπομονώ να έρθει η νέα χρονιά και να παίξω στην Τούμπα! Θέλω να ζήσω σαν παίκτης του Π.Α.Ο.Κ. την εκπληκτική αυτή ατμόσφαιρα».
Ο κ. Κούδας μιλώντας στο Sportnet δήλωσε ότι είσαι το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού πρωταθλήματος
«Είναι τιμή για μένα ένας άνθρωπος που έχει γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως είναι ο κ. Κούδας να μιλάει με τόσο καλά λόγια για μένα…»
Ποιοι βοήθησαν για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή
«Πρέπει να ευχαριστήσω τον κ. Νίκο Τζώρτζογλου και τον κ. Βασίλη Γκαγκάτση που βοήθησαν τα μέγιστα και μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω το μεγάλο βήμα στην καριέρα μου και να παίξω στον Π.Α.Ο.Κ.».
Στην Θεσσαλονίκη θα είσαι και πιο κοντά στο σπίτι σου
«Ναι η Λάρισα είναι κοντά. Επίσης στην Θεσσαλονίκη θα έχω και τις αδερφές μου που σπουδάζουν εδώ.»
Θα ήθελες να παίξεις στο εξωτερικό
«Ακόμα δεν έπαιξα στον Π.Α.Ο.Κ. θα κοιτάζω και μεταγραφή; Σίγουρα το εξωτερικό είναι μεγάλο κίνητρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι με απασχολεί αυτή την στιγμή».
Στον Εργοτέλη ο κύκλος σου έκλεισε. Τι κρατάς αυτά τα δύο χρόνια
«Τα πάντα! Όσα έζησα δεν θα τα ξεχάσω. Η διοίκηση ήταν δίπλα μου. Οι κ.κ Τζώρτζογλου, Παπουτσάκης, Σουλτάτος με αγκάλιασαν και με έκαναν να νιώσω σαν την οικογένειά μου. Ειδικά για μένα που ήταν δύσκολο, γιατί πρώτη φορά έφευγα από την οικογένειά μου και πρώτη φορά υπέγραφα επαγγελματικό συμβόλαιο. Ήταν σημαντικό που με εμπιστεύτηκαν ενώ έπαιζα στην Δ΄ εθνική. Επίσης ο κ. Καραγεωργίου. Με βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν δίπλα μου και με συμβούλευε συνέχεια. Με βοήθησε πάρα πολύ να βελτιωθώ. Καθώς κι ο κόσμος που με αγάπησε και μου έδωσε να καταλάβω τι εστί κρητική φιλοξενία!».
Με τις εξαιρετικές σου εμφανίσεις σου κόλλησαν και το… Μέσι. Αλήθεια ποια είναι η άποψή σου γι αυτό το ψευδώνυμο
«Είναι ωραίο να σου δίνουν ένα ψευδώνυμο. Ο Μέσι είναι πολύ μεγάλος παίκτης. Νομίζω, όμως, ότι δεν μου κάνει καλό να με φωνάζουν έτσι. Για ένα νέο παιδί, όπως είμαι εγώ, δεν τον βοηθάει να δίνουν το προσωνύμιο ενός μεγάλου παίκτη όπως είναι ο Μέσι. Γιατί μπορεί κάλλιστα να παρασυρθείς. Αλλωστε ο ένας παίζει στην Μπαρτσελόνα κι ο άλλος στον Π.Α.Ο.Κ. Ο ένας έχει κάνει πολύ μεγάλα πράγματα, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ κι ο άλλος τώρα ξεκινάει και δεν έχει πετύχει τίποτα. Επομένως δεν τίθεται σύγκριση. Αυτό που θέλω εγώ είναι να μένω προσγειωμένος. Να τα δώσω όλα προκειμένου να αντεπεξέλθω στην ευκαιρία που μου έχει δοθεί και στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει ο Π.Α.Ο.Κ. και οι φίλαθλοί του και όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα».
Επομένως να μην περιμένουμε να κόψεις κι εσύ το μαλλί σου
«Είπαμε, δεν κάνω ότι ο Μέσι και δεν μου αρέσει για τους λόγους που προανέφερα να με συγκρίνουν και να με ταυτίζουν με αυτόν. Για να μην παρεξηγηθώ, είναι τιμή μου να μου δίνουν το προσωνύμιο ενός τόσο μεγάλου παίκτη, αλλά αυτό που θέλω είναι να μείνω προσγειωμένος. Άσε που το μαλλί μου πάει!».
Ποια είναι η γνώμη σου για τον Νίκο Νιόπλια
«Είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στην Εθνική. Χάρη στον κ. Νιόπλια ακούστηκε το όνομα μου και πήρα μεταγραφή στον Εργοτέλη. Είναι ο άνθρωπος που μου άνοιξε την καριέρα και πραγματικά τον ευχαριστώ για αυτό».
paok-oxyro

25/5/09

oxyro N862




Θρήνος στην οικογένεια του ΠΑΟΚ
Αισθήματα οδύνης και λύπης διακατέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας του ΠΑΟΚ, για τη νέα τραγωδία που έπληξε το Σύλλογό μας με θύματα αυτή τη φορά τους Αναστάσιο Ανθογαλίδη και Συμεών Κυριακίδη, γονείς δύο ποδοσφαιριστών της προπαιδικής ομάδας.
Το πολύνεκρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Λάρισας, ο μικρός ποδοσφαιριστής της ομάδας Παντελής Κυριακίδης και ο μικρός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Χρήστος Παυλίδης, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στην παλιά Εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, όταν επέστρεφαν από την Αθήνα, μετά από το τέλος ποδοσφαιρικού τουρνουά το οποίο διοργανώθηκε στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ και στο οποίο συμμετείχαν οι ομάδες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Θόδωρος Ζαγοράκης και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους εύχονται κουράγιο και δύναμη τις δύσκολες αυτές ώρες.
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
paok-oxyro
Συλλυπητήρια στις οικογένειες τον Αναστάσιου Ανθογαλίδη και Συμεών Κυριακίδη.

oxyro N861


Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2009 Π.Α.Ο.Κ.





paok-oxyro - Αλλο ενα Πρωταθλήμα Ελλάδος οι γυναικες.....
Πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, για 5η φορά στην ιστορία και 4η σερί. Μπροστά σε 1000 περίπου οπαδούς και τον δυο ομάδων,από αυτούς η 400 του ΠΑΟΚ, κυρίως από το σύνδεσμο φίλων ΠΑΟΚ Βόλου.Το γκολ που έδωσε τον τίτλο του πρωταθλητή για τον ΠΑΟΚ στο 96′ σέντρα της Παντελιάδου από τα δεξιά, η Αρβανιτάκη έστειλε με πλασέ την μπάλα στα δίχτυα και 1-1..............
Βόλος - ΠΑΟΚ - 1-1.
Διαιτητής: Κουκλομένος (Λάρισας).
ΒΟΛΟΣ: Βούγιοβιτς, Χατζηλιόντα, Μαλισιώρα, Μπαλαμούτη, Τσιρδάνη, Παπαδοπούλου, Νέτη, Λαβδογιάννη, Γουγούση (46′ Δημητριάδη), Γιοβάνοβιτς, Δημητρίου (103′ Ζήγρα)
Π.Α.Ο.Κ.: Καλογεράκη, Τόμιτς, Γκατζογιάννη, Χατζηγιαννίδου, Ντιμιτρίγεβιτς (111' Βαρδαλή), Κυνοσίδου (85′ Τσιάκα), Βλασιάδου, Σπύρου, Αρβανιτάκη, Παντελιάδου, Αδαμάκη (115′ Λαγογιάννη).

24/5/09

oxyro N860



paok-oxyro - Τυπικη διαδικασια το ματς....
Φτάνει με τους ξεχασμένους τους είδαμε δεν μπορούμε άλλο άντε στο καλό, τα ματάκια μας πόνεσαν,είναι σαν να βλέπω τον περσινό ΠΑΟΚ ΦΤΑΝΕΙ.... της ευκαιρίες της πήρατε δεν μπορείτε να είστε μέλοι της ομάδας που ονειρευόμαστε,το χτίσιμο του μεγάλου ΠΑΟΚ......άντε για........
Φερνάντο Σάντος
«Ο Παναθηναϊκός ήταν σαφέστατα καλύτερος και κέρδισε δίκαια. Η ομάδα μου παρουσίασε μια καρικατούρα της καλής εικόνας των προηγούμενων αγώνων της σεζόν, μια εικόνα της περασμένης σεζόν. Χωρίς συγκέντρωση, χωρίς αποφασιστικότητα και με κακή νοοτροπία. Μόνο όταν παίρναμε την μπάλα προσπαθούσαμε να κάνουμε κάτι, αλλά κάναμε λάθη που δεν επιτρέπονται σε αυτό το επίπεδο. Ξέραμε ότι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα και ότι δεν θα είχαμε την καλύτερη ψυχολογία μετά τα αποτελέσματα στα προηγούμενα ματς των πλέι οφ, αλλά περίμενα να έχουμε μεγαλύτερη διάθεση και καλύτερη νοοτροπία.
Ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια. Δεν χρειάστηκε να κάνει μεγάλο παιχνίδι, έκανε απλά αυτό που έπρεπε.
Οι περισσότεροι παίκτες που έλειπαν είχαν διάφορα προβλήματα. Ο Ιβιτς σήμερα στο ξενοδοχείο ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση, έκανε κάποια θεραπεία αλλά δεν κατάφερα να είναι έτοιμος. Και ο Κοντρέρας ένιωσε χθες ενοχλήσεις στην προπόνηση, αλλά ελπίζαμε με τη θεραπεία χθες και σήμερα να είναι έτοιμος, αλλά δεν μπόρεσε. Σορλέν, Μουσλίμοβιτς και Κονσεϊσάο επίσης έλειπαν, ενώ τον Σνάουτσνερ ήθελα να τον ξεκουράσω, να φρεσκάρω την ομάδα, γιατί έχει παίξει πολλούς αγώνες.
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Και οι δύο ομάδες παίζουν τους κόπους μιας χρονιάς σε ένα παιχνίδι. Είναι δύσκολο να πεις ποιος έχει προβάδισμα. Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός έχει ένα μικρό, καθώς πηγαίνει για δύο αποτελέσματα.Είναι μια αλήθεια αυτό. Ημασταν δεύτεροι στο πρωτάθλημα και τρίτοι στα πλέι οφ. Είναι αλήθεια».
Παναθηναϊκός -ΠΑΟΚ - 4-1
Διαιτητής: Η.Σπάθας
Βοηθοί: Δ.Μπιτσίδης, Ν.Φαντόπουλος
Παναθηναϊκός:
Μάριο Γκαλίνοβιτς, Λουκάς Βύντρα, Μπράις Μουν, Ροντρίγκες Γκάμπριελ, Γιόσου Σαριέγκι, Νίκος Σπυρόπουλος , Μάτε Σιμάο, Γιώργος Καραγκούνης (61' Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος), Απαρεσίδο Ζιλμπέρτο Σίλβα (62' Μαρσέλο Μάτος), Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Αντε Ρουκάβινα (77' Αντώνης Πετρόπουλος)
Π.Α.Ο.Κ.:
Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Αραμπατζής, Στέλιος Μαλεζάς, Μασιέλ Λίνο, Τζο Μπιζέρα, Στέλιος Ηλιάδης, Σωτήρης Μπαλάφας, Ρικάρντο Βερόν (79' Λάμπρος Βαγγελής), Βασίλης Λάκης (56' Ηλίας Αναστασάκος), Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο, Αντελίνο Βιεϊρίνια (42' Παντελής Κωνσταντινίδης)

oxyro N859



















paok-oxyro - ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ 2008-09 Π.Α.Ο.Κ
ΣΗΚΩΣΕΤΟ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ...ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΤΟ ΠΗΡΑΜΕ....Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΟΚ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΟΚ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - 18-16
Τα δεκάλεπτα: 4-3, 8-4, 10-6 (ημχ.), 12-9, 16-14, 18-16
Διαιτητές: Τσάκωνας- Χασκής, Δίλεπτα: 7-4, Πέναλτι: ¾-2/2
ΠΑΟΚ (Στέλιος Σεϊρεκίδης): Κότσιφας, Μισυρλής 5, Γουργούμης, Ναουμίδης 1, Ευαγγελίδης, Αποστολίδης 2, Τσακίρης 4, Στάνκοβιτς 1, Σαουλίδης 1, Κοκκώνης 1, Πετρίδης, Τροτσένκο 2, Μαραγκός 1, Πίτσιος.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (Γραμματικός): Ρασπίτσος, Ζαραβίνας 1, Κοτελίδας 3, Ντομπρόκοβιτς 4, Δημήτρουλας, Ζαρλακούτης 4, Μάλλιος 2, Σαμαράς, Τσακνής, Λεωνίδας 1, Στογίνοβιτς, Γκρούτσα, Παπανίκος, Χόζνικ 1.

23/5/09

oxyro N858




paok-oxyro - Ο ΧΟΡΟΣ Σ.Φ ΠΑΟΚ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Με πολλή μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Σ.Φ ΠΑΟΚ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ με πολλούς προσκεκλημένους που τίμησαν τον χορό του συνδέσμου με την παρουσία τους όπως ο Κ.Πρόγιος Λάκης, Τουρσουνίδης Γιώργος, Μπάρμπα Νίκος, Κ.Μαντάς, καθώς και ο υπεύθυνος της ομάδας handball Κ.Πετριδης και εκπρόσωποι του γυναικείου ποδοσφαίρου. Δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ο Κ. Μπιτσιάνης και λόγω ασθένειας ο Λεοντιάδης Μιχάλης. Επίσης παραβρέθηκαν σύσσωμοι και πολλοί σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ οπος
"ΘΥΡΑ 4, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΝΕΑΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΔΙΑΒΑΤΑ, LEMMY ΕΥΟΣΜΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ,ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ, ΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και από επαρχεία ΚΑΒΑΛΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ,ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΠΑΛΥΚΑΣΤΡΟ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ, ΠΤΟΛΕΜΑΐΔΑ, Ν.ΠΕΛΑ και φυσικά το ΟΧΥΡΟ ΔΡΑΜΑΣ και ο Σ.Φ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ". Καθώς και πολλοί τοπικοί παράγοντες του ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.
Ο Σ.Φ ΠΑΟΚ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ευχαριστεί όλους τους προσκεκλημένους, τους συνδέσμους ,και τους τοπικούς παράγοντες του ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ και όλον τον υπόλοιπο κόσμο που παραβρέθηκε στον χορό.
ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ

21/5/09

oxyro N858

paok-oxyro - S.O.S..... ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ S.O.S.......
Ο Σύνδεσμος Φίλων Π.Α.Ο.Κ. Σερρών, καλεί με ανακοίνωσή του τον κόσμο του Π.Α.Ο.Κ. να βοηθήσει τον μόλις 8 ετών Βαγγέλη Πιτταρά, που βρέθηκε να έχει όγκο στην παρεγκεφαλίδα. Τμήμα του όγκου παρέμεινε και μετά τις χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε ο μικρός με αποτέλεσμα στη συνέχεια να ταξιδέψει στη Βοστώνη, όπου εγχειρίστηκε . Η κρίσιμη επέμβαση αν και ήταν πολυδάπανη (200.000 €) , δεν πέτυχε 100% μιας και δυστυχώς υπολείμματα του όγκου παρέμειναν .
Αν δεν αφαιρεθούν με 2η επέμβαση η ζωή του μικρού είναι σε άμεσο κίνδυνο. Αυτή η εγχείριση, γίνεται μόνο στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο της Βοστώνης και κοστίζει περίπου 200.000 € . Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τον μικρό που η μοίρα του έπαιξε τόσο άσχημο παιχνίδι στα πρώτα χρόνια της ζωής του .
Έχουν ανοιχτεί λογαριασμοί στις παρακάτω τράπεζες:
City Bank: 5508386674
Εθνική Τράπεζα: 743/743059-07
Τηλ. επικοινωνίας: 6977665082 (Χρήστος Πιτταράς)

20/5/09

oxyro N857






paok-oxyro - ΑΕΚ - ΠΑΟΚ -3-1
Με ρεσιτάλ διαιτησίας “Κολίνα” η ΑΕΚ νίκησε με 3-1 τον ΠΑΟΚ
Φερνάντο Σάντος
“Ήταν ένα παιχνίδι που μπήκαμε δυνατά και θέλαμε να το κερδίσουμε και αυτό φάνηκε κυρίως στο πρώτο μέρος που μπήκαμε πολύ καλά. Δεχθήκαμε ένα γκολ κόντρα στη λογική, που μπορεί να ήταν και φάουλ. Παρόλα αυτά η ομάδα μου κατάφερε και αντέδρασε γρήγορα, δημιούργησε τις ευκαιρίες, κατάφερε να ισοφαρίσει και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί. Δυστυχώς εκεί δεχθήκαμε κι ένα δεύτερο γκολ από ένα δικό μας λάθος και από εκεί και πέρα κάποιος αποφάσισε το παιχνίδι να τελειώσει εκεί. Η ΑΕΚ έχοντας ένα παίκτη παραπάνω στο δεύτερο μέρος και όντας καλή ομάδα, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Οι παίκτες μου πάλεψαν, προσπάθησαν, τα έδωσαν όλα. Είναι κάπως άδικο για μια ομάδα που έχει κάνει τόση προσπάθεια αυτούς τους μήνες, μια καταπληκτική δουλειά και μετά μπαίνοντας στα πλέι οφ, φάνηκε ότι κάποιοι δεν ήθελαν τον ΠΑΟΚ ψηλά. Δεν αναφέρομαι στις υπόλοιπες ομάδες που έπαιξαν καλά”. Για την αποβολή του Σορλέν τόνισε: “Σε όλα τα παιχνίδια γίνονται αυτά. Αν σε κάθε τέτοια περίπτωση έδειχνε κόκκινη κάρτα ο διαιτητής, τότε θα είχαμε 4-5 αποβολές σε κάθε αγώνα” και συνέχισε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων: “Εδώ στην Αθήνα είχαμε το καλύτερο πρώτο ημίχρονο, παίξαμε καλά, αλλά και στην έδρα μας παίξαμε πολύ καλά με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Στο πρωτάθλημα δεν κάναμε μεγάλα λάθη στην έδρα μας, αλλά εδώ στην Αθήνα η ομάδα παίζει με πολύ άγχος και νευρικότητα. Θέλαμε να δείξουμε σε αυτά τα παιχνίδια ότι είχαμε μια ηρεμία, αλλά τελικά δεν την διαθέτουμε και κάνουμε πολλά λάθη. Κάποια από αυτά δεν είναι φυσιολογικά, αλλά σε αυτά τα ντέρμπι έγιναν. Τις ημέρες που ήμασταν στην Ξάνθη για την προετοιμασία, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους παίκτες να το καταλάβουν. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε το πρώτο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, εκεί όπου παίξαμε καλά και αξίζαμε κάτι καλύτερο. Μας στοίχισε η ήττα. Τα πλέι οφ δεν πήγαν όπως περιμέναμε, θέλαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, αλλά αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίζει την 2η θέση που κατακτήσαμε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Πλέον έχουμε άλλα δύο παιχνίδια, είμαστε επαγγελματίες, αντιπροσωπεύουμε ένα πολύ μεγάλο σύλλογο και θα παίξουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στα παιχνίδια που απομένουν. Έχουμε δώσει τα συγχαρητήρια σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και δεν θέλω να υποβαθμίσω την δουλειά που γίνεται σε αυτές τις ομάδες”.
Λίνο:
"Μπήκαμε καλά στο παιχνίδι και καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες για γκολ. Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ προήλθε απο χέρι που δεν σφύριξε ο διαιτητής. Ακόμα και έτσι παίξαμε καλά κάναμε φάσεις και ισοφαρίσαμε στην συνέχεια, αλλά τελικά ηττηθήκαμε. Μπορούσαμε να πάρουμε κάτι απο αυτό το παιχνίδι, αλλά μετά την αποβολή έγιναν πολύ δύσκολα για μας τα πράγματα. Τώρα τελείωσε αυτό το παιχνίδι και κοιτάμε το επόμενο με τον Παναθηναϊκό που είναι εξίσου δύσκολο. Πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα, είμαστε επαγγελματίες τιμάμε τη φανέλα που φοράμε και εμείς έχουμε τη διάθεση και την θέληση να κυνηγήσουμε τη νίκη με τον Παναθηναϊκό για να κάνουμε ότι καλύτερο μέχρι το τέλος των play off".
Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας).
Κίτρινες: Σορλέν, Χαλκιάς, Άλβες.
Κόκκινη: 45+ Σορλέν.
ΑΕΚ: Σάχα, Άλβες (72′ Γκέντζογλου), Αλεξόπουλος, Μαϊστόροβιτς, Κουτρομάνος, Ενσαλίβα, Καφές (58′ Μαντούκα), Πελετιέρι, Σκόκο, Τζιμπούρ (85′ Εντίνιο), Μπλάνκο.
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Σνάουτσνερ (79′ Κωνσταντινίδης), Μπιζέρα, Κοντρέρας, Λίνο, Βερόν, Ίβιτς, Βιερίνια (79′ Αθανασιάδης), Σορλέν, Αναστασάκος (46′ Λάκης), Μπακαγιόκο.

oxyro N855


paok-oxyro - ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΣΑΡΗ-ΒΙΟΛΙΔΗ ΜΕ 80%
Η παράταξη του Θανάση Κατσαρή πήρε 571 ψήφους, σε σύνολο 739 ψηφισάντων, έναντι 152 της αντίπαλης παράταξης του Γιάννη Παπαδόπουλου.

19/5/09

oxyro N854








paok-oxyro
19 Μαϊου: Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
Τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες του Πόντου αριθμούσαν 700.000 άτομα. Από αυτά μέχρι το 1923 είχαν εξοντωθεί με ειδεχθείς τρόπους 353.000. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο αφανισμού των μη τουρκικών πληθυσμών από το νεοτουρκικό κράτος το οποίο είχε ήδη καταρτισθεί από τους εγκεφάλους των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ από τις αρχές της δεκαετίας του 1910.
Η 19η Μαΐου έχει οριστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως η ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του Ποντικακού Ελληνισμού. Είναι ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, γηγενών από χιλιετηρίδες στην περιοχή, που με ψυχρά υπολογισμένο και συστηματικό τρόπο εξοντώθηκαν με την έμπνευση και καθοδήγηση του εμπνευστή και ιδρυτή του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ.
Στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα και άρχισε τη συστηματική επιχείρηση της εξοντώσεως των Ελλήνων. Οι τρόποι, οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι για την εξόντωση τους πολλοί: επιστράτευση και εξόντωση νέων, τάγματα εργασίας - τάγματα θανάτου, στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, συνεχής εργασία και αγγαρείες κάτω από άθλιες συνθήκες, επιδρομές ατάκτων και σφαγές αμάχων στα ελληνικά χωριά.
Χρονιά ορόσημο για την εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού το 1915
Ωστόσο, το όλο σχέδιο επιχείρησης εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου είχε αρχίσει, στα χαρτιά τουλάχιστον, να εκπονείται το 1915.
Η χρονιά αυτή υπήρξε ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό της Μικράς Ασίας: Ενώ όλα τα ευρωπαικά κράτη είχαν εμπλακεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι κατέστρωσαν ένα σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.
Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε η εξορία και στη συνέχεια η σφαγή των Αρμενίων, ενώ αρχίζουν οι πρώτες βιοπραγίες εναντίον του ποντιακού στοιχείου. Τον Δεκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους Τούρκους στρατηγούς Εμβέρ και Ταλαάτ σχέδιο εξόντωσης του άμαχου ελληνικού πληθυσμού του Πόντου που προέβλεπε: "Άμεση εξόντωση μόνον των ανδρών των πόλεων, από 16-60 ετών, και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικοπαίδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και εξόντωσης".
Το πρόγραμμα ξεκίνησε 15 ημέρες αργότερα και εφαρμόστηκε κυρίως στις περιοχές της Σαμψούντας και της Πάφρας.
Η περιοχή της Τραπεζούντας είχε γλυτώσει από τη μανία των Τούρκων διότι είχε καταληφθεί τον Απρίλιο του 1916 από τον ρωσικό στρατό. Όταν, όμως, οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την πόλη τον Φεβρουάριο του 1918, τότε ο μισός περίπου πληθυσμός της περιοχής εγκατέλειψε τις εστίες του και ακολούθησε τον ρωσικό στρατό κατά την υποχώρησή του. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Καυκάσου και των παραλίων της Γεωργίας.
Μέχρι τον Αύγουστο του 1922 ο Κεμάλ, έχοντας εκκαθαρίσει τα δευτερεύοντα μέτωπα στη Μικρά Ασία, προχώρησε ανενόχλητος στη σταδιακή εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Οι πόλεις και τα χωριά κάηκαν, οι χωρικοί σφάχτηκαν, ατιμάστηκαν, εξορίστηκαν ή έφευγαν ομαδικά στα δάση και στα βουνά. Όσοι άνδρες συλλαμβάνονταν προωθούνταν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας. Υπολογίζεται ότι στο διάστημα 1914-1922 εξοντώθηκαν περίπου 200.000 Πόντιοι.
Τον Οκτώβριο του 1922 με μεσολάβηση των συμμαχικών δυνάμεων η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Κεμάλ συμφώνησαν να μεταφερθούν οι Ελληνες του Πόντου με τουρκικά καράβια στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί με ελληνικά στην Ελλάδα. Υπεύθυνος για την ομαλή μετακίνηση των προσφύγων ορίστηκε ο Αλέξανδρος Πάλλης. Το πρώτο καράβι με πρόσφυγες ξεκίνησε από τη Σαμψούντα τον Νοέμβριο του 1922 για την Ελλάδα μέσω Κωνσταντινούπολης. Το προσφυγικό ρεύμα θα συνεχιστεί και σε όλη τη διάρκεια του 1923.
Το 1924 οι χριστιανικοί πληθυσμοί του Πόντου περιελήφθηκαν στην ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οσοι άνδρες επέζησαν από εκείνους που είχαν συλληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και υπηρετούσαν στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), πέρασαν στην Ελλάδα είτε μέσω Σαμψούντας, είτε μέσω Συρίας. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσοστό των Ποντίων στο 1.220.000 πρόσφυγες που δέχθηκε η Ελλάδα στη δεκαετία του 1920. Τα ποντιακά σωματεία υπολογίζουν ότι περίπου 400.000 Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και κυρίως στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Κοζάνης, Πρέβεζας και στα αστικά κέντρα Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη
Προσπάθειες για ελευθερία και ανεξαρτησίαΟι Πόντιοι πίστευσαν ότι το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου θα έφερνε και οριστικό τέρμα στα δεινά τους αλλά διαψεύσθησαν. Οι εκκλήσεις τους για να συμπεριληφθούν στο Ελληνικό Κράτος δεν εισακούστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Πόντος ήταν πολύ απομακρυσμένος από τις υπόλοιπες ελληνικές περιοχές με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η υπεράσπισή του από τις τουρκικές επιδρομές.
Σε αντάλλαγμα πρότεινε να προχωρήσουν οι Πόντιοι στη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας με τους Αρμένιους, και πράγματι ο αρχιεπίσκοπος Τραπεζούντας Χρύσανθος Φιλιππίδης και ο πρόεδρος των Αρμενίων Αλέξανδρος Χατισιάν υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 1920 συμφωνία για τη δημιουργία Ποντοαρμενικού κράτους.
Ομως τον Νοέμβριο του 1920 ο αρμενικός στρατός ηττήθηκε στο Ερζερούμ από τις δυνάμεις του Κεμάλ με αποτέλεσμα να συνθηκολογήσουν οι Αρμένιοι και να μείνουν οι Πόντιοι μόνοι τους.
Η ανάπτυξη του Πόντου υπό την τουρκική κατοχή
Ενα σημαντικό μέρος του Ελληνισμού διαφυλάχθηκε μετά τη διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στον Πόντο. Βέβαια η άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1461 σήμαινε για τον Ελληνισμό του Πόντου την απώλεια της ανεξαρτησίας του αλλά όχι και την εθνική του συνείδηση.
Μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία οι Πόντιοι αποτελούσαν το πιο αποκομμένο κομμάτι του Ελληνισμού. Ζούσαν σε μια περιοχή φτωχή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κεντρική διοίκηση. Επιπλέον αποτελούσαν μειοψηφία μέσα σε ένα πλήθος αλλόθρησκων και αλλόγλωσσων λαών, όπως οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι.
Παρ' όλα αυτά οι Πόντιοι κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, να αποκτήσουν κυρίαρχη οικονομική θέση στα αστικά κέντρα της περιοχής τους, να επιδείξουν έναν αξιόλογο δημογραφικό δυναμισμό, που τους επέτρεψε να επεκταθούν και στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας, και τέλος να αναπτύξουν μια σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Τα αίτια της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να αναζητηθούν αρχικά στην εκμετάλλευση των μεταλλείων της Αργυρούπολης, στη συνέχεια στη διάνοιξη του εμπορικού δρόμου Τραπεζούντας-Ταυρίδας και αργότερα των οικονομικών ανταλλαγών, μέσω θαλάσσης, με τα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου και κυρίως εκείνα της Κριμαίας.
Η οικονομική ανάκαμψη συνδυάστηκε με δημογραφική άνοδο.Το 1865 οι Ελληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 άτομα, το 1880 σε 330.000 άτομα τα οποία κατοικούσαν κυρίως στα αστικά κέντρα. Ο ποντιακός ελληνισμός που ζούσε στις αρχές του 2 0ου αιώνα στις περιοχές Σινώπης, Αμάσειας, Τραπεζούντας, Σαμψούντας, Λαζικής, Αργυρούπολης, Σεβάστειας, Τοκάτης, και Νικόπολης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αριθμούσε, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Οθωμανικών αρχών, περίπου 600.000 άτομα.Παράλληλα στη νότια Ρωσία, στην περιοχή του Καυκάσου, την ίδια εποχή υπήρχαν περίπου 150.000 Πόντιοι, που είχαν μετοικίσει εκεί μετά την Αλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461. Φυσικό επακόλουθο της οικονομικής ανάπτυξης και της δημογραφικής αύξησης ήταν η εμφάνιση αρχικά και η ανάπτυξη ύστερα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Το 1860 υπήρχαν στην περιοχή του Πόντου 100 ελληνικά σχολεία. Μετά την κατάλυση της οθωμανικής κυριαρχίας το 1919 τα σχολεία υπολογίζονταν σε 1401 με 86.000 μαθητές, με πιο φημισμένο το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας (φωτογραφία δίπλα). Βέβαια εκτός από τα σχολεία οι Πόντιοι διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα με τα οποία έκαναν αισθητό τόσο το υψηλό πνευματικό τους επίπεδο όσο και το εθνικό τους φρόνημα.
Η εγκατάσταση στον Ελλαδικό χώρο
Η άφιξη των Ποντίων στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό. Στην Ελλάδα η μοίρα των Ποντίων συνδέθηκε άρρηκτα με τη μοίρα των υπολοίπων προσφύγων.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής στη νέα πατρίδα δεν ήταν σίγουρα και τα πιο ευχάριστα.Το έργο της προσφυγικής αποκατάστασης ήταν τεράστιο και η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να το αντιμετωπίσει από μόνη της. Για το λόγο αυτό προσέφυγε στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Πραγματικά διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυρίως αγγλικές και αμερικάνικες, όπως η Αmerican Bible Society, η Save the Children Fund και η All British Appeal προσέφεραν σημαντικά στην ανακούφιση των προσφύγων. Παράλληλα, η Ελλάδα προχώρησε στη σύναψη δανείων με ξένες τράπεζες, για να εγκαταστήσει παραγωγικά τους πρόσφυγες.

Την όλη διαχείριση των χρημάτων καθώς και την πρόοδο του εποικιστικού έργου ανέλαβε μια διεθνής επιτροπή που συστάθηκε υπό την κηδεμονία της Κ.Τ.Ε., η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων, γνωστότερη ως Ε.Α.Π. Πρώτος πρόεδρος της Ε.Α.Π. διορίσθηκε ο Αμερικανός Henry Morgentau, πρεσβευτής λίγο αργότερα στην Αθήνα.
Η εγκατάσταση των προσφύγων προχώρησε προς δύο βασικές κατευθύνσεις -την αγροτική και την αστική εγκατάσταση:
Η αγροτική εγκατάσταση αποδείχθηκε σαφώς πιο εύκολη από την αστική, γιατί η διαθέσιμη γη που υπήρχε ήταν αρκετή, ιδίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η Ε.Α.Π. αναλάμβανε να χορηγήσει στους αγρότες-πρόσφυγες σπίτια, συνήθως αντιστοιχούσε 1 σπίτι σε κάθε 2 ή 3 οικογένειες. Επίσης, τους προμήθευε και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη γη. Η αγροτική εγκατάσταση των προσφύγων προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και το 1930 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.
Αντίθετα, η αστική εγκατάσταση συναντούσε μεγαλύτερες δυσχέρειες, κι αυτό γιατί οι πρόσφυγες έπρεπε όχι μόνο να εγκατασταθούν στις πόλεις αλλά παράλληλα να έχουν τη δυνατότητα να βρουν δουλειά. Άλλωστε, οι αστοί αποτελούσαν το 42% μεταξύ των προσφύγων, ενώ την ίδια εποχή ο συνολικός αστικός πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνούσε το 23%. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν γύρω από τις μεγάλες πόλεις προσφυγικοί συνοικισμοί από χαμόσπιτα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν κυριολεκτικά άθλιες. Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων προχώρησε τελικά με πολύ αργούς ρυθμούς και ουσιαστικά παρέμεινε ανολοκλήρωτη. Μάλιστα, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ,υπολογίζεται πως υπήρχαν περίπου 3.000 πρόσφυγες που ήταν ακόμη άστεγοι.
Παρά τα προβλήματα που αναφύονταν , όμως, η εγκατάσταση των προσφύγων στη μητροπολιτική Ελλάδα κρίνεται τελικά ικανοποιητική. Η μαζική άφιξη χιλιάδων προσφύγων προκάλεσε ισχυρό σοκ σε μια κοινωνία με απαρχαιωμένους θεσμούς και σε μια ουσιαστικά καθυστερημένη οικονομία. Οι θετικές αλλαγές της άφιξης των προσφύγων εντοπίζονται σε διάφορες πτυχές του οικονομικού και κοινωνικού βίου:

Στον εθνολογικό τομέα. Το 1913 οι μειονότητες στην Ελλάδα αποτελούσαν περίπου το 13% του συνολικού πληθυσμού. Λίγο αργότερα, μάλιστα, το 1920, το ποσοστό αυτό πλησίασε το 20%. Αυτό σημαίνει πως το 1920 ο ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας δεν ήταν Έλληνας. Μάλιστα στη Μακεδονία, το 1920, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού κυμαίνονταν γύρω στο 45%. Όμως, η μαζική εγκατάσταση προσφύγων, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αποχώρηση 300.000 περίπου Μουσουλμάνων και 60.000 περίπου Βούλγαρων ανέτρεψε δραματικά τα πληθυσμιακά δεδομένα. Έτσι, το 1926, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας έφτασε το 88,8% , ενώ το 1928 οι Έλληνες αποτελούσαν το 93,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Αυτό σημαίνει πως στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η Ελλάδα ήταν το κράτος με τη μεγαλύτερη εθνική ομοιογένεια στη Βαλκανική και ένα από τα πλέον ομοιογενή κράτη στην Ευρώπη. Η άποψη μάλιστα αυτή πιστοποιείται και από τα πλέον επίσημα χείλη, τους προέδρους της Ε.Α.Π., Morgentau, Eddy και Howland.
Στον οικονομικό τομέα. Κι εδώ η προσφορά των προσφύγων ήταν τεράστια. Στα τέλη του 1922 η οικονομία της χώρας είχε σχεδόν αποσυντεθεί και η παραγωγή είχε πέσει πολύ χαμηλά. Όμως οι πρόσφυγες ανέτρεψαν πλήρως την κατάσταση. Οι ανάγκες της εγκατάστασής τους οδήγησαν στην απαλλοτρίωση των τσιφλικιών κσι των μεγάλων κτημάτων που μέχρι τότε αποτελούσαν την κύρια μορφή ιδιοκτησίας γης. Ακόμη, εισήχθησαν νέες καλλιέργειες και εφαρμόσθηκαν νέες τεχνικές. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 1922 η σταφίδα αποτελούσε την κύρια καλλιέργεια. Λόγω, όμως, των συνεχών σταφιδικών κρίσεων, αντικαταστάθηκε από τον καπνό ο οποίος κάλυψε το 70% περίπου των ελληνικών εξαγωγών. Η καλλιέργεια του καπνού γινόταν μάλιστα κατά τα 2/3 από πρόσφυγες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δέκα χρόνια μετά την άφιξη των προσφύγων η καλλιεργήσιμη γη είχε αυξηθεί κατά 55% και το αγροτικό εισόδημα είχε διπλασιασθεί. Αλλά και στον τομέα της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας η προσφορά των προσφύγων ήταν ευεργετική. Αναπτύχθηκαν νέοι κλάδοι, όπως η μεταξουργία, η κεραμεική, η χαλκουργία, η ταπητουργία, η αργυροχοϊα και η βυρσοδεψία. Στο διάστημα 1923-1930 περισσότερες από 900 βιομηχανίες ιδρύθηκαν. Επίσης , στο ίδιο διάστημα, οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό σχεδόν διπλασιάσθηκαν.
Στον πνευματικό τομέα. Κι εδώ η συμβολή των προσφύγων υπήρξε τεράστια. Επιστήμονες, διανοούμενοι και διάφοροι άλλοι πνευματικοί άνθρωποι από τη Μικρά Ασία λάμπρυναν με την παρουσία τους τον χώρο των ελληνικών γραμμάτων: Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, ο ιστορικός Παύλος Καρολίδης, ο φιλόλογος Ιωάννης Συκουτρής, ο Δημήτρης Γληνός, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Φώτης Κόντογλου, η Διδώ Σωτηρίου, η Μαρία Ιορδανίδου, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Κάρολος Κουν, ο Πάνος Κατσέλης, ο Μανώλης Καλομοίρης και πολλοί άλλοι. Οσον αφορά, ειδικότερα, στην πνευματική συνεισφορά των Ποντίων είναι σημαντικό ότι το 1927 ιδρύθηκε η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών από ομάδα Ποντίων με επικεφαλής τον μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο. Επίσης, κυκλοφόρησαν τα εξής περιοδικά:Ποντιακά Φύλλα, Χρονικά του Πόντου, Ποντιακό Θέατρο, Ποντιακή Εστία, Φίλοι της Ποντιακής Μουσικής και φυσικά το περιοδικό Αρχείον Πόντου. Αλλά τα βάσανα των ξεριζωμένων ενέπνευσαν και πάρα πολλούς καλλιτέχνες. Ολόκληρη η μετέπειτα λογοτεχνική παραγωγή είναι σφραγισμένη από την τραγωδία της Ασίας. Δεν έλειψαν, επίσης, και οι διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές. Αναφέρονται ενδεικτικά η ταινία του Νίκου Κούνδουρου ''Μαγική Πόλη'', γυρισμένη το 1955, η ''Τραγωδία του Αιγαίου'' του Βασίλη Μάρου (1961), η ''Ξεριζωμένη Γενιά'' του Απόστολου Τεγόπουλου (1968) και το ''1922'' του Παντελή Βούλγαρη (1978).

ΠΑΟΚ ΟΧΥΡΟ / N 5.194

Europa Conference League φάση των «8»  ΠΑΟΚ -  Μπριζ -0-2 Για τον επαναληπτικό προημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα με ...